Meghosszabbította a Pénzügyminisztérium az Egészségház pályázat befejezési határidejét. Sokat kellett rá várni, de megérte – decemberig kapott időt az építkezésre a döcögve haladó projekt. A Szerelem kolera idején című könyv fogy nagyon a franciáknál a koronavírus-járvány karanténjában, idehaza ennyire nem rossz a helyzet. Talán azért, mert tudatosak és szabálykövetők a kismarosiak a koronavírus idején? Négy helyszínt is mutatunk, ami az önkormányzat szerint alkalmas ideiglenes fél-iskola felépítésére – ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója.

Egészségház pályázata

Jogilag mintha csak most kezdődne, pedig több, mint két éve tart az Egészségház felújítása – illetve annak pályázata. Az épület felújítására, átalakítására 2015 óta pályázik az önkormányzat, egy 2017-es beadvány eredményes is lett. 2018-ban nyert 78 millió forintot a fejlesztésre. Mire azonban a pénz ideért majdnem másfélszeresére ugrott az építési költség, így azokat a terveket, amire a forrást kaptuk már nem lehetett ennyi pénzből felépíteni. Az önkormányzat így húzott a tartalomból, majd nem sokkal később a Pénzügyminisztérium az összes ilyen célú pályázathoz kiegészítő támogatást rendelt az eredeti összeg mellé. esetünkben 11 millió forint pluszt. A projekt befejezésének határidejét azonban csak óvatosan módosította – most májusra. Emiatt októberben az önkormányzat kérte a határidő módosítását is, amelyre a héten válasz is érkezett. Eszerint szeptemberig kell az első részelszámolást benyújtani, az építkezés befejezési határideje decemberre módosult.

26 millióból ledes közvilágítás

Felajánlotta szolgálatait a közvilágítás korszerűsítésére a LimunoTech nevű cég. A hivatalban tartott tájékoztatás alapján a mostani lámpatestekbe építhető kis energiagényű fényforrások ára körülbelül 26 millió forintba kerülne. A teljes cserét körülbelül öt év alatt lehetne végrehajtani. A LuminoTech szerint Kosdon, Kemencén, Letkésen, Nagymaroson (a MÁV nagyállomás mellett) vannak próbatelepítések, apránként bővül a településeken a ledes park. A cég a beépítés költségeiről nem adott tájékoztatást.

Iskolafejlesztés – hogy legyen az oktatás az építkezés idején?

Megbeszélést kezdeményezett Kismaros polgármestere a Váci Tankerület vezetésével. A téma kifejezetten az iskola építésének ideje alatti tanítás és annak lehetséges megoldása volt.
Az kiderült, hogy egyelőre nem világos, hogy a tankerület milyen és mekkora forrást kap arra, hogy biztosítsa a zavartalan oktatást. A megbeszélés alapján a következő lehetőségeket érdemes megvizsgálni:

Valahogy az iskolában tartani az oktatást

Mehet-e a leendő új iskola és tornaterem megépítése két ütemben, hogy a tanítás is megmaradhasson az építés mellett? A zaj és porterhelés miatt ezt korábban sem a beruházó, sem az iskola igazgatónője nem javasolta, bár kétségkívül ez a leginkább költséghatékony oktatás

Önkormányzati ingatlanokat alakítani át ideiglenesen iskolává

Az előzetes felmérések szerint – ezt egyelőre csak az önkormányzat gondolja így, a tankerület nem vizsgálta meg a helyszíneket – a kismarosi Művelődési Ház és az IKSZT-ház 8 tantermet tudna befogadni. Ha az épületek alkalmasak akkor ezekben az intézményekben a tanítási időszakban (szeptembertől-június végéig) más rendezvényt vélhetően nem lehetne tartani, de már csak 8 tanterem ideiglenes kialakításában kellene a tankerületnek gondolkoznia. Mondjuk konténerintézményt létrehozni. Ez 8 tanterem és az azt kiszolgáló helyiségek esetén körülbelül 700 négyzetméter.

Az ideiglenes iskola lehetséges helyszínei

Négy elképzelhető helyszínt talált eddig az önkormányzat ideiglenes, például konténeriskola telepítésére. A Rózsa utca-Liget utca kereszteződésében lévő önkormányzati terület (a Verőce felé vezető gyaloghídnál), a Hegyalja út elején lévő beépítetlen terület, a Vörösmarty utca-Dám utca melletti sarok (temető melletti rész) illetve az Expressz tábor. Verebélyi Ákos tankerületi igazgató a legmegfelelőbbnek jelenleg a temető melletti verziót tartja, ugyanis infrastruktúra szempontjából ott minden helyben van – víz, villany, gáz és csatorna is.

Ideiglenes iskolahelyszín A verzió
Ideiglenes iskolahelyszín B verzió
Ideiglenes iskolahelyszín C verzió
Ideiglenes iskolahelyszín D verzió

Kevésbé reálisak azok a tervek, amelyek nem önkormányzati területekre, hanem bérelt magántulajdonra vonatkoznak. Ilyen az egykori Expressz Tábor területe (nem az épület, az alkalmatlan iskolának), de egyelőre nincs válasz arra a kérdésre, hogy a tulajdonos például ingyen használatba adná-e a területét két évre.

Az iskola ideiglenes elhelyezésére adott javaslatok vezérlő elve, hogy a gyerekeket próbáljuk meg minden erőnkkel helyben és lehetőleg fizikailag is nagyon közel elhelyezni – ezt mondta a Kikiáltónak Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere. Az eddig felkutatott helyszínek, illetve a Művelődési ház és az IKSZT vizsgálata is ezt a célt szolgálják. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen körülményeket kell teremteni, mik a minimális jogi és szakmai követelmények az ideiglenes oktatással kapcsolatban, ezekre a kérdésekre a közeljövőben kaphatunk választ.
Azt sem tudni, hogy mennyi pénzt biztosít a tankerületnek ehhez az állam, de az biztos, hogy a tankerület szakmai álláspontja is az, hogy ha az iskola egységét meg lehet tartani, akkor a bekerülés árától függetlenül emellett foglalnak állást.

Csütörtökön élőben!

Március 12-én, csütörtökön délután ötkor a Művelődési Ház kistermében Nyúli Edina intézményvezető, a Váci Tankerületi Központ, az önkormányzat valamint Kuli László vezető tervező és Parócai Imre építész, a kismarosi általános iskola fejlesztésének előkészítéséhez szükséges koncepció készítői tájékoztatót tartanak.

Mit tehetünk a csapadékvízzel?

A csapadékvíz problémáiról és a vízvisszatartásról szervezett fórumot a Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország Alapítvány és Püspökszilágy község. A fórumon bemutatták az éghajlatváltozás következményeit, az alkalmazkodás lehetséges módszereit, a vízvisszatartással kapcsolatos technológiákat és szemléletformálási lehetőségeket. A cél volt emellett, hogy a résztvevők (mezőgazdasági szakemberek és települési döntéshozók) igényeit, javaslatait összegyűjtsék és azokat eljuttatássák az országos döntéshozók felé. A rendezvény helyszínén, Püspökszilágyon egy már megvalósult vízvisszatartási rendszert is bemutattak – mondta el kismaros alpolgármestere, Aradi Szilveszter, aki a településünket képviselte.

A vízhelyzeti rendezéshez kapcsolódó Európai Uniós támogatások tervezése az következő években zajlik. A Közös Agrárpolitika és a területfejlesztési támogatásának kialakításában a tagállamok viszonylag nagy mozgásteret kapnak majd, így lehetőség lesz a magyar sajátosságokra szabni a finanszírozási rendszert. A vízvisszatartás és a csapadékvíz hasznosítása kiemelt jelentőségű lehet a projektek finanszírozásával kapcsolatos döntéseknél.

Koronavírus tájékoztató

Dr. Győri Csilla járási tisztifőrvos

Tájékoztatót tartott a járási tisztifőorvos a hazánkban is igazoltan jelen lévő koronavírus fertőzésről a Művelődési Házban. Dr. Győri Csilla elmondta, hogy maga az alapvírus ismert, korábbi járványok, mint a SARS, vagy a MERS is egyes változataihoz köthetők. A fertőzés tünetei a láz és a száraz köhögés, hasonlóak az influenzához. Azonban gyorsabban terjed és a halálozási rátája is magasabb a szezonális influenzáénál. A férfiaknál komolyabb tüneteket okoz, túlnyomó többségében idős és beteg emberek voltak eddig az áldozatai – az összes fertőzött több mint 3 százaléka hunyt el. A fertőzés terjedését gyakori és alapos kézmosással lehet kordában tartani. Az operatív törzs javaslata alapján pedig a járványt úgy tudjuk megelőzni, hogy például elkerüljük a tömegrendezvényeket.
Kismaros lakossága kiválóan vizsgázott járványügyből, mert például erre a rendezvényre is nagyon kevesen érkeztek, a lakosok zöme betartotta a központi utasítást.

És végül, tényszerűleg a legutolsó sorban: a következő testületi ülés március 23-án hétfőn lesz – előtte még két Heti Szemlével.