Hat új megbetegedést erősített meg az operatív törzs vezetője a mai sajtótájékoztatón, ezzel 25-re emelkedett az igazoltan koronavírussal fertőzött betegek létszáma idehaza. Lakatos Tibor megfogalmazott néhány ajánlást a hivatali ügyintézéssel kapcsolatban. Mint mondta a Kormányablakokba időpontfoglalással menjenek, elkerülendő a zsúfoltságot. Az elkészült okmányokat postázzák, de nem a postástól kell majd átvenni.

Kijelentette, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma gondoskoik az egészségügyi dolgozók védelméről, a maszkok már vagy célba értek, vagy úton vannak.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a tájékoztatón azt mondta, hogy oktatási csoport alakult a koronavírus miatt kialakult helyzetre. A döntés értelmében az intézmények igazgatója be kell hogy járjon az iskolába a feladatai elvégzéséhez, a pedagógusoknak erre csak akkor van szüksége, ha nincs megfelelő eszköze a digitális oktatáshoz.
A tanuló nem járhatnak be, otthoni felügyelettel, elsősorban családok, szomszédok bevonásával kell megoldani a felügyeletüket. Az államtitkár azt kérte, hogy ne a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre, a fertőzés ugyanis az idősekre veszélyes leginkább.

Ha valaki nem tudja megoldani semmilyen módon a gyerekfelügyeletet, akkor az iskola – utolsó lehetőségként – rendelkezésre áll, lesz gyerekfelügyelet. Ezt a tankerület szervezi. Kiemelte, hogy azt szeretnék, ha ez nem lenne tömeges.

Fontosnak tartotta, hogy tényleg maradjanak otthon a gyerekek, nem feladata a szülőknek és káros is, ha home schooling rendszer indul egész osztálynyi gyerekkel. Csak a kis csoportos, de még inkább a családi felügyelet javasolt.

A gyermekek étkeztetésével kapcsolatban elmondta, hogy ez önkormányzati feladat. Az iskolai étkezőket nem lehet csoportosan használni, ha lehet, meg kell oldani a kiszállítást azoknak a családoknak, akiknél a gyerek csak az iskolában kap meleg ételt.

Az oktatásról azt mondta, hogy az más módon zajlik majd, amihez több platform áll rendelkezésre és sok hazai cég is felajánlotta a megoldásait. Még ma közzéteszik a módszertant, ami nem végleges változat, de iránymutatásul szolgálhat.

Az óvodákkal kapcsolatban kiemelte, hogy még ma visszaadja a kormány azt a jogkört az önkormányzatoknak, hogy maguk dönthessenek az intézmények bezárásáról. Ennek alapján a kismarosi Kis Morgó óvoda hétfőtől nem nyit ki. A bezárást a polgármester az óvoda vezetőjével összhangban kezdeményezte.

A Búzaszem Bölcsőde a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolhálatának fenntartásában működik, így az önkormányzat nem dönthet felőle. Amint elérjük a szolgálatot és információt kapunk, azt közzétesszük.

Elhangzott az is, hogy a kollégiumokat nem zárják le, de ha lehet, akkor a diákok ne térjenek vissza.