Egy hónap háziőrizet, vagy orális immunizálás

0
1080

Nincsen séta, sem féktelen kergetőzések, vaddisznók hajkurászása, tavaszi csajozás, eldugott csontok keresgélése, macskák, verebek és járókelők vegzálása, semmi. Majd’ egy hónap dög unalom vár Kismaros ebeire, pont az év legszebb időszakában, amikor amúgy minden valamire való blöki azon dolgozna elemi erővel, hogy júliusra tízszer annyian legyenek. Ehelyett szobafogság, és dolog nélküli heverészés vár rájuk, ugyanis a Váci Járási Hivatal, Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenörző Hivatala nevében a járási főállatorvos a következő határozatot hozta:

„A vörös rókák veszettség elleni orális immunizálása (a csalétek vakcina kiszórása) miatt Kismaros település közigazgatási területére

2015. március 28. és 2015. április 23.

közötti időszakra ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el.”

Ebeink számára ugyan a fájdalmat nem enyhíti, de azért könnyebben elviselhetővé teszi az a tény, hogy a környék összes kutyája velük együtt szív, hiszen a zárlat közel 40 települést érint, közöttük Kismaros összes szomszédját is.Természetesen a szabadon legelő birkák, szamarak és kecskék, valamint az autonómiájukra rendkívül érzékeny macskák is velük szolidarítanak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Érdemes még tudni, hogy az ebzárlat ideje alatt:

  • a tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek, zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
  • kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
  • a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
  • az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére, mentesek a fentiekben foglalt korlátozás alól.
  • az ebzárlat alatt befogott, kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.
  • az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

A határozat teljes szövege itt olvasható.