Egy lépéssel közelebb jutott Kismaros ahhoz, hogy új iskola épüljön a településen.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány további előkészítési munkákra alkalmasnak találta mind a 16 Pest megyei településen, köztük Kismaroson, az iskolabővítés kapcsán elkészített megvalósíthatósági tanulmányokat.

A rendeletből sorrendben kiderül, hogy

  • a felépített iskola az önkormányzat tulajdonába kerül
  • a megvalósítás következő lépésének határideje egy év múlva jön el, 2022 február 28-án. Addig a kismarosi iskola kapcsán a következőknek kell elkészülnie: hatástanulmány, szakvélemények, szakértői tanulmányok, településrendezési eszközök, a beruházással érintett ingatlan jogi helyzetének rendezése, vázlatterv, engedélyezési dokumentáció készítése és az engedélyezés lefolytatása, kivitelezési dokumentáció elkészítése. Ezt a Beruházási Ügynökség készíti, felügyeli, egyes esetekben pedig az önkormányzattal kell együttműködnie.
  • a kormány egyetért a Fejlesztések érdekében az érintett köznevelési intézményekben zajló oktatási tevékenység ideiglenes
    elhelyezésével és erre pénzt is elkülönít, több mint kétmilliárd forintot
  • a közigazgatási hatósági ügyek intézését pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyként kezeli.

Oké, de ez mit jelent emberi nyelven?

Röviden: továbblépnek és nekiállnak a konkrét tervezésnek és az építkezés törvényi feltételeit is megteremtik. Az, hogy ennek a határideje jövő februárra tolódik, esetünkben azt is jelenti, hogy legkorábban 2022 nyarán indulhat az építkezés. Ha minden flottul megy.

A következő tanév tehát még mindenképpen a mostani épületben kezdődik és fejeződik be.

Ugyanakkor biztossá vált, hogy nem a tankerületnek vagy az önkormányzatnak kell előteremtenie, kigazdálkodnia a gyerekek ideiglenes elhelyezésének anyagi feltételeit, hanem azt az állam beépíti az iskolaépítés költségeibe. Arról nem szól a kormánydöntés, hogy ez milyen módon valósul majd meg. A költségeit mindenesetre a tankerület kapja, tehát valószínűleg ők is döntenek majd az elhelyezés módjáról. Az önkormányzatnál előzetesen megvizsgáltak már néhány helyszínt és módot is ideiglenes, elsősorban konténerépület kialakítására, amibe az iskola cakkumpakk átköltözhet.

Emlékeztetőül: a kormány 2019 novemberében jelentette be, hogy négy új iskola épül és 136 új tanteremmel bővítenek meglévő iskolákat Budapest környéki településeken – köztük Kismaroson. A megvalósítással a Beruházási Ügynökséget bízták meg, kis bizonytalanság után a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése is náluk landolt. Ezt adták át a kormánynak és erről született most döntés.

Most a pontos tervezés fázisa kezdődik.

Lakatos Péter

(Borítókép: a kismarosi iskola műholdképe a sportcsarnokkal és a focipályával. Forrás: Google Maps)