Elérhető lesz az Élelmiszerbank Kismaroson is

0
657

A Kismarosi Önkormányzat a szociális, jóléti feladatok mind teljesebb felvállalásával segíteni szeretné az itt élő, perifériára szorult emberek közérzetének javítását. Ezért a Művelődési Ház és a helyi Karitász a Szociális Bizottsággal összefogva pályázatot nyújtott be a Magyar Élelmiszerbankhoz. A pályázat azt célozta meg, hogy a település rendszeresen hozzájusson tartós élelmiszerekhez, amit aztán nagy körültekintéssel szét tud osztani. A pályázat sikeres lett, most rövid beszámoló következik arról a tájékoztatóról, melyet a nyerteseknek tartottak ennek a nonprofit szervezetnek a munkatársai:

Céljuk, hogy a felesleges élelmiszereket felkutassák és eljuttassák a helyi ismeretekkel bíró karitatív szervezeteken keresztül a rászorulókhoz. Indulásuk óta 37,2 ezer tonnányi élelmiszert osztottak szét az országban, ez a mennyiség 220 civil szervezeten keresztül több mint 300.000 emberhez jutott el.

Ebbe a munkába kapcsolódik most bele a falu.

A kismarosi önkéntesek az eddigi tapasztalatokat összegyűjtve az Élelmiszerbanktól kapott árukból rendszeressé teszik az élelmiszerosztást. Így kiszámíthatóvá tennék a rászorulók számára a kapott élelmiszerek, segélyek és alacsony jövedelmek beosztását. Előnye továbbá az lehet, hogy ezekkel az emberekkel rendszeres kapcsolatot épülhet ki, így azonnal tudnának reagálni a felmerülő problémákra.

Fontos információ, hogy a kapott élelmiszerek nem lejárt termékek, hanem megmaradó vagy visszamondott tételek, rendezvény utáni feleslegek, csomagolási hibás vagy rontott címkéjű áruk. Az Élelmiszerbank munkatársai kihangsúlyozták, hogy minden olyan szabály érvényes az élelmiszerek tárolására, amelyek a boltokban is érvényesek. A lehető legrövidebb időn belül szét kell azokat osztani, és az árumennyiséggel pedig pontosan el kell számolni.

Mindezek nagy feladatot rónak a szervezőkre is. Úgy tervezik, hogy állandó munkacsoportot alakítanak, melynek feladatai a következők lesznek:

  • az élelmiszerek Kismarosra szállítása (Az árut a XVII. kerületi raktárból lehet elhozni)
  • rászorulók kiértesítése,
  • az élelmiszerek kiadagolása (pl. bezacskózás, az áru milyenségétől függően)
  • szétosztás, adminisztráció
  • elszámolás, postázás

Önök is segíthetik a kismarosi csoport munkáját! Ha olyan ember kerül a látókörükbe, akiről kiderül, hogy támogatásra szorul, jelezzék a Szociális Bizottság elnökénél.