Mindkét fél aláírása rákerült a szerződésre, így a kivitelező Hód Kft elindítja a bölcsőde bővítésének munkálatait. Neubauer Rudolf Kismaros polgármestere és Heininger Ferenc, a Hód Kft ügyvezetője pénteken írta alá a megbízást. A jelenleg családi bölcsődeként működő intézmény az átépítés után teljes értékű bölcsődévé válik és 14 helyett 42 gyereket tud majd fogadni, három csoportszobában.

Háromszor annyi gyerek fér majd el az új épületben

A bölcsődei igények növekednek Kismaroson. Minden oktatási-nevelési intézmény helyszűkével küzd, ennek orvoslására 2016-ban először az óvoda bővült ki egy teljesen új szárnnyal, azután 2019 novemberében a kormányzat jelentett be iskolabővítést Kismarosra. Ez a Vilcsek Gyula Általános Iskola régi épületének teljes elbontásával jár és 16 tantermes intézmény épül a mostani iskola helyére. A bölcsőde 2017-ben májusában indult el Kismaroson, kétszer hét fős csoporttal, családi bölcsődeként. Az intézményi besorolás és a helyszín sem engedett több gyereket az épületbe, amit az önkormányzat vásárolt meg és alakított át nevelési intézménnyé. Az üzemeltetését a Szent Anna Katolikus Családi Bölcsőde Hálózatra bízta a falu vezetése.

Pályázati pénzből bővül a bölcsi

Már az induláskor túljelentkezés volt a kismarosi intézménybe, ezért a bővítésre is elindult a forrás keresése. Ehhez végül Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatási keretből sikeresen pályázott Kismaros, a vissza nem térítendő támogatás 326.487.497 forint, amihez több mint 17 milliót tett hozzá a község. A támogató a Pénzügyminisztérium. A bővítés után bölcsődei besorolást kap az intézmény és már három csoport indulhat, csoportonként 14 fővel.

Február közepén indulhat a bővítés, de előbb költözni kell

Amíg a bölcsőde épül, addig a bölcsődei ellátást meg kell valahogy oldani. A Búzaszem bölcsisek így ideiglenesen, az építkezés idejére a nemrég átadott Egészségházba költöznek. Ahhoz, hogy az Egészségház bölcsődeként tudjon működni, szükséges némi belső szervezés és átalakítás is – meg persze hatósági engedélyek. Az engedélyeztetési eljárást az önkormányzat már elindította és ahhoz a támogató minisztérium és a szakhatóság is elvi támogatást adott. A munkák az átköltözéshez a jövő héten megkezdődnek. Utána jöhet a használatbavételi engedélyezési eljárás, és az átmeneti bölcsőde szükséges engedélyeinek beszerzése. Ezt követően tud átköltözni az intézmény

Az év végén nyithat az új épület

A jelenlegi menetrend szerint a kivitelezési munkák február közepén, végén elindulnak és jó esetben 2021 végére befejeződnek, de 2022 elején már biztosan költözhető lesz az új épület. A kivitelezési tervek ide kattintva érhetők el, a látványterv alapján ilyen lesz majd az új intézmény:

Bölcsődei látványterv (forrás: Kismaros Község Önkormáyzata)