Élni muszáj – megemlékezés 2018. január 

0
1516

A féltízes misét követően emlékezett meg január 7-én Kismaros a Szovjetunióba elhurcolt 85 fiatal férfira és nőre, akiket a második világháborút követően a Vörös Hadsereg parancsára vagoníroztak be és vitték a mai Ukrajna területére, kényszermunkatáborokba.

Az elhurcoltak közül 11-en soha nem térhettek haza, volt aki hazatérését követően pár napon belül halt meg. A tragédia szinte minden kismarosi családot érintett, német származásuk miatt. Az ítélet nélkül kollektív büntetésben részesített emberekkel fizettették meg a háborús veszteségeket. Az évekig tartó kényszermunka története máig hat. A rendszerváltásig még beszélni sem lehetett róla. A 73 évvel ezelőtti történet szereplői élni akartak. Egymást segítve, imádkozva, a túlélés sokféle praktikáját kihasználva, testileg és lelkileg meggyötörten tértek haza. A túlélők közül ma már csak négyen élnek, Müller Róza néni, Neubauer Bözsi néni, Poldauf Cica néni, és Mohr Tibi bácsi. Élni akarásuk példa valamennyi kismarosi számára.  

A megemlékezés kapcsán a hirado.hu Neubauer Rudolf polgármesterrel és Néder Saroltával készült riportját ide kattintva tekinthetjük meg. 

Ezek pedig Ungi Dániel fotói az eseményről:

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”453″ override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”100″ number_of_columns=”6″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/home/elnimusz/public_html/www/kismarosikikialto/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails”]