A szerelmetes elefánt – Kismaroson nyitotta az évet a Lanner Kvartett

0
1259

Az idei Zenés Vendégség a Lanner Kvartettel már a farsang jegyében telt. Így aztán az estét derűssé tette a finom zenei humor és a zenészek tréfás kedve.

Habkönnyű bécsi muzsikával indított a kvartett, a névadó Joseph Lanner szerzeménye sem hiányzott a repertoárból. A következő blokk címe az is lehetett volna: lapozgató. Az előadásra kerülő darab tolmácsolásában ugyanis négy 4 önként jelentkező segített – a kottát lapozták – kis interaktivitást loptak be ezzel a színpadra. A kvartett ezúttal merész lépésre is elszánta magát, alaposan meghökkentünk Leopold Godowszky zeneszerző átiratain. A fülünk nem szokta ezt a technikai bravúrokra épülő komolyzenei hangzást, mégis voltak, akiknek nagy élményt jelentett.

Jó szokáshoz híven vendég is érkezett: a 17 éves Jász Ábel megérdemelten kapott vastapsot . Nemcsak Saint-Saëns Hattyúját játszotta el széphangzású csellóján, hanem virtuóz dallamokat is megszólaltatott. A francia zeneszerző Állatok farsangja című művéből még egy állat bemerészkedett közénk ezen az estén, méghozzá Martos Attila nagybőgőjén. Nevezetesen a szerelmes elefánt; love storyját elmesélte nekünk a zenész.

És a ráadás? Az volt talán a legnépszerűbb. A bécsi Neues Jahr koncerteket felidézve stílszerűen a Kék Duna dallamai töltötték be a termet. Szívesen lejtettünk volna rá egyet –, de nem maradt a nézőtéren csöppnyi hely sem a táncra.

Itt aztán muszáj szólni a közönségről. A tavalyi évhez képest több mint duplájára emelkedett a nézősereg száma. Jöttek Budapestről, Vácról, Nagymarosról, Verőcéről, Zebegényből, Kóspallagról, és még ki tudja honnan. Úgyhogy mindenféle ellenkező híreszteléssel szemben nem csak a televízió előtt szeretnek ülni az emberek. A kultúrára áhítozóknak marad az ilyesféle délutánokra idő és energia. S a hangverseny után a jóízű beszélgetéseket fűszerezték meg remek házi süteményekkel és gyöngyöző Törley pezsgővel.

Köszönjük Gábor, Péter, Zoltán, Attila és Ábel! – már ha megengedhető ez efféle megszólítás. Nagyszerű este volt megint! A zene közvetítésével a közönség szépen, lassan közösséggé alakul, sokunk örömére.

Szeretettel várunk Benneteket legközelebb is, itt leszünk valamennyien.

vgy

A Lanner Kvartett 2018. január 7-i koncertje Ivor Andrea fotóin:

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”454″ override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”100″ number_of_columns=”6″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/home/elnimusz/public_html/www/kismarosikikialto/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails”]