Ezek a Wiedermann lányok

0
1072

Van az a kiállítás, amelyre a potyázók benéznek, pogácsa, sütemény, üdítő és bor mindig akad. Szerencsére az a rengeteg ember, aki a Wiedermann Katalin és Wiedermann-né Éltető Mária kiállítására eljött, a megnyitó fényét tovább emelte, nem potyázó volt.

Őszinte érdeklődéssel fordultak mind a kiállításra kerülő, többnyire kismarosi helyszíneket, embereket ábrázoló képek felé, mind az alkotók felé, valamint a Pázmány Karolina Ágnes által elmondott megnyitó beszéd felé. Kincs valamennyi, de talán a legnagyobb kincs annak felismerése, hogy a folytonosság, az idősebb-fiatalabb nemzedékek, a tájak és emberek közötti kapocs, mint a köldökzsinór, valójában elnyűhetetlen. Elvágható, de mégis oltalmaz, véd, támaszt nyújt. Nem kérdez ez a kapocs, nem követel, egyszerűen van. Nagyszerű, hogy van. Alázatra, szeretetre kötelez.

A képekből alázatot láthattunk a megfestett, megrajzolt, lefényképezett tárgyak, tájak, emberek iránt; az alkotóktól a feléjük áradó szeretet pedig a képekből a megnyitó közönségét is elárasztotta. Nagyot alkottak ezek a Wiedermann lányok.

Kovács Gabriella

A megnyitó képeken: