Farkasszemet a vaddisznóval

1
5917

Mint arról korábban beszámoltunk, vaddisznó támadott egy kiránduló párra vasárnap délután Nagymaros és Kismaros között, a bicikliúton. A vaddisznó hirtelen ugrott elő a bokorból, az elmondottak alapján szándékosan nekik rontott.

Wild-boar-meets-pensionerAz eset közvetlen környezetünkben szerencsére nem gyakori, azonban általánosan elmondható, hogy egyre gyakrabban jelennek meg vaddisznók az erdő közeli területeken, kertekben, és manapság még a városokban sem lehetetlen találkozni velük. A vaddisznók élőhelye elsősorban az erdő, időszakosan azonban a mezőgazdasági területeken is felbukkannak. Az erdőben főleg makkot esznek, de ha csökken a táplálék elérhető mennyisége, vagy nehezebben kibogarászható, elindulnak, és olyan helyre költöznek, ahol mindez biztosított. Így jutnak el a lakott területekre, vagy azokhoz egyre közelebb. Esetünkben a Duna mezőbe, ahol napközben ennivaló és rejtekhely is bőven akad, békéjüket pedig legfeljebb a kerékpárosok zavarják meg. Az elhanyagolt, gazos, elbokrosodott részek tökéletes búvóhelyet jelentenek az állatok számára, akik szívesen költöznek be ezekbe a vackokba.

A vaddisznó félelmetes kinézetű állat, sokan félnek tőle, joggal: a vadkan ma hazánk egyetlen veszélyesnek tekintett vadja. A malacait óvó anyakoca, a beteg, megsebzett vaddisznó, vagy párzási időszakban az udvarló kan rá is támadhat az emberre. A vaddisznó mégis elsősorban menekülni akar, és ha erre nem képes, akkor utolsó lehetőségként támad, állkapcsával bizony komoly sérüléseket okozva.

Így viselkedjünk, ha vaddisznóval találkozunk

Amennyiben utunk során hirtelen vaddisznóval találjuk szembe magunkat, a megfelelő viselkedés nagyon hasonló ahhoz, mint amikor egy nagyobb testű kóbor kutyával találkozunk. A Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján összegyűjtötte a legfontosabb szabályokat:

*  Különösen fontos, hogy semmiképpen ne próbáljunk az állat közelébe kerülni.
* Csapjunk zajt, kiabáljunk, hadonásszunk a kezeinkkel;  a disznó ugyanis nem lát jól, az emberi hangra viszont biztosan alábbhagy a bátorsága.
* Adjuk meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét, ne álljunk az útjába, próbáljunk meg eltávolodni tőle.
* Ha nem támadólag közelít a disznó, hanem csak az irányunkba menekül, akkor megoldás lehet, ha beállunk egy fa mögé, hogy ne taposson el minket.
* Soha ne szorítsuk be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul velünk.
* Semmiképpen ne sétáltassuk kutyánkat póráz nélkül az erdőben, mert a vaddisznó rátámadhat a kutyára.

(A címlapképet a brit Guardiantól vettük)

 

1 hozzászólás

  1. […] bicajosokat terrorizált a Duna-mezőn, sőt arról is pontos információkkal rendelkezünk, mit kell tennünk ha rajtunk üt a vadkan. Azonban nem minden disznó olyan. Nem mindegyiknek volt viharos […]

Comments are closed.