Örömmel nyugtázhatja a kedves olvasó, hogy végre-végre nem fakivágásokról adhatunk hírt, hanem faültetésről. A gondolat az ősszel merült fel a cserkészekben(a Kismarosi 827. sz. Szent László Cserkészcsapat), és február elején kezdődött a szervezési munka élesben. A helyszín kiválasztása, a pénzforrás megteremtése, és a munkacsapat megszervezése nagy körültekintést igényelt. Végül döntés született: a focipálya köré ültetik el a fákat, nevezetesen 10 db-ot, és a választás a mezei juharra (Acer campestre) esett. Szükség volt még minden fához 3 db erős karóra, a karózáshoz pedig 40 méter erős kötélre.

Mindehhez a pénzügyi hátteret is meg kellett teremteni. A Pontvelem Nonprofit Kft. 250.000.- Ft-tal járult hozzá a faültetéshez. Ez a támogatás a Fenntarthatósági Témahét keretében szervezett programok kapcsán, a környezetvédelemért elkötelezett diákok felajánlásából jött össze. A Mátyásfa Környezetvédő Egyesület 50.000.- Ft-tal támogatta a kezdeményezést.

A húsvét előtti napokban mintegy 20 órát dolgoztak a cserkészcsapat tagjai a Kismarosi Önkéntes Tűzoltó Egyesületben tevékenykedőkkel közösen. Az akció ezzel még nincs lezárva, hiszen a 3-4 méteres fák folyamatos locsolást igényelnek.
Hasonló faültetést is terveznek még, nyári adománygyűjtő rendezvény segítségével. Ezzel a további telepítésekhez kívánják megteremteni a pénzügyi forrást .
Különleges ötlet is felmerült a focipálya kapcsán. Táblával állítanának emléket – mintegy nevet adva az elültetett fáknak – azoknak, akik a legtöbbet tették a kismarosi focicsapat működéséért. Ez a program még egyeztetést és szervezést igényel, a Fortuna SC vezetősége örömmel fogadta a kezdeményezést.

A fiatalok, akik részt vettek a falu fásításában:
A szervezők: Dukay Benedek, Hantos Patrik és Parragh Gellért.
A megvalósításban részt vettek a fentieken kívül: Balázs Sári, Virág Vera, Manczur Mátyás és öccse Manczur Merse, Lelkes Árpád, Csatai Róbert és barátja Nagy Zsombor, Halász Attila és Menyhárt Gellért a piarista gimnáziumból, Zalatnai Gergő csapatparancsnok és testvére Zalatnai Zsolt.

Külön köszönet: Sirkó Zoltánnak, Budakeszi főkertészének, Dr. Manczur Ferencnek, a Mátyásfa Környezetvédő Egyesület elnökének, és mindazoknak, akik hasznos tanácsokkal és támogatásukkal az ügy mellé álltak.

Vigyázzon mindenki az elültetett növényekre, óvja és védje a fákat, becsülje meg mások munkáját!

Lakatos Péter