Füstgenerátorral ellenőrzi a DMRV Zrt a jövő hét elején az illegális csapadékvízbekötéseket a csatornahálózatba a településünkön. Ezt először füstgránátnak olvastam, de a dolog a generátorral is izgalmas lesz.

A vízügy szakemberei június 14-e és 18-a között, tehát hétfőtől péntekig vizsgálódnak Kismaroson. Kék füstöt pumpálnak a csatornahálózatba és ha a füst valakinek az ereszéből is előbukkan, az azt jelenti, hogy a csatornahálózatba engedi az esővizet.

Azt kérik, hogy a lakók gondoskodjanak a lakásokban a bűzzárak, szifonok feltöltött állapotáról. Ha ugyanis azokban víz van, akkor a felderítéshez használatos füst nem szivárog be a lefolyón keresztül a házba, mert a víz elzárja az útját.

Fontos tudni, hogy az esővízcsatornát nem lehet rákötni a csatornára. A vizesek szerint ugyanis a megnövekedett terhelés miatt akár ki is önthet a szennyvíz és a nagyobb beáramló mennyiség miatt a szennyvíztisztítás is drágább.

Ha valahol a gerjesztett kék füst a csatornából áramlik majd ki, ott először az illegális bekötés megszüntetésére szólít fel a vízügy, de akár a lehullott és kiszámított csapadékmennyiség arányában öt évre visszamenőlegesen is kaphat egy szennyvízdíjszámlát az illető.

(A nyitóképen egy füstgenerátoros csatornaellenőrzés látható, a Fejér Megyei Hírlap felvétele)

Lakatos Péter