Gyermekelsősegély és újraélesztés tréning – elindult a “Szülők Iskolája”

0
582
Dr. Constantinovits Miklós az átjárható légút biztosítását mutatja be kisgyermek esetében (a szerző fotója)

2022. október 10-én délután hiánypótló előadáson vehettek részt a kismarosi óvodás és bölcsődés gyermekek érdeklődő szülei, az intézmény dolgozói. Dr. Constantinovits Miklós helyben lakó mentőorvos, három gyermekes édesapa tartott tréninget Gyermekelsősegély és újraélesztés témában. A 1,5 órás, mindenki számára könnyen érthető, megjegyezhető elméleti rész után gyakorlatban is lehetőség volt az életmentő műveletek helyes technikájának kipróbálására.

A Kismarosi Kis Morgó Óvoda Szülői Választmánya idén szeptembertől új feladatkörrel bővítette hagyományos tevékenységei palettáját. Szülők Iskolája néven olyan fórumot indítottunk, amelynek keretében időről-időre hasznos és értékes előadásokat hallhatnak a felelős és tudatos szülők, pedagógusok, amelyek segítséget nyújtanak gyermeknevelési kérdésekben.

Dr. Constantinovits Miklós az átjárható légút biztosítását mutatja be kisgyermek esetében (a szerzők fotója)

A rendezvényhez az újonnan átadott Bölcsőde aulája biztosította a helyszínt, az előzetes regisztrációhoz kötött jelentkezésnek köszönhetően kényelmesen elfértek az érdeklődők. Az program ideje alatt a gyermekfelügyeletet az Óvoda biztosította.

Nagy öröm számunkra, hogy helybéli szakembert hívhattunk előadónak, aki szívesen áldozott szabadidejéből erre a programra, lehetővé téve ezáltal, hogy helyben és ingyenesen vehessünk részt egy ilyen kiemelten fontos előadáson. Ahogyan Miklóstól is hallhattuk, az elmúlt félév 2 tragikus gyermekáldozatot követelő esete is elkerülhető lett volna, ha az érintettek rendelkeznek a megfelelő tudással, amit már egy ilyen előadáson is megszerezhetünk. Az előadás visszhangjaként sokakban felmerült, hogy évente szerveződhetne elsősegély-tréning, pedagógusoknak, szülőknek, érdeklődöknek, felsős gyerekeknek. Szintén a tréningen hallhattuk, hogy 5. osztályosoknak tartott gyakorlat után egy diák 7.-es korában megmentette édesanyja életét, mert emlékezett az újraélesztés technikájára. (Érdemes tudni, hogy Kismaros Község Önkormányzata 2 db félautomata defibrillátorral rendelkezik, melyek a sportcsarnokban és a művelődési házban vannak elhelyezve.)

Terveink szerint és a széleskörű érdeklődésre való tekintettel a Szülők Iskolája következő alkalmának szervezése már folyamatban van, várhatóan 2023 év elején kerül rá sor. Novemberben az Óvoda és a Szülői Választmány hagyományos feladataira készül, a soron következő rendezvény a Márton-napi lámpás felvonulás lesz.

Köszönjük Ritzl Erika intézményvezető támogatását és a szervezésben nyújtott segítségét, az Önkormányzat dolgozóinak a helyszín berendezését, a résztvevőknek a lelkes érdeklődést és a pozitív visszajelzéseket!

Kismarosi Kis Morgó Óvoda Szülői Választmánya