A Kismarosi Közös Önkormányzatnál is találtak ma egy fertőzöttet és az iskolában is újabb tanár megy karanténba.

Hivatal

Előbbiről a polgármester küldött értesítést. Neubauer Rudolf azt írja, hogy a kismarosi hivatal egyik munkatársa lett ma pozitív, aki tegnap óta otthon van. Csak a vizsgálat idejére hagyta el a házat. Munkaköri feladatainak ellátása részben átszervezéssel, részben otthoni munkavégzésben biztosítható – írja a polgármester.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hivatalban a személyes ügyfélfogadás szeptember vége óta szünetel, a bejelentéseket, kérelmeket és egyéb hivatalos ügyeket az ügyfélkapun keresztül, e-mailen (titkarsag@kismaros.hu), illetve postai úton kezdeményezhetnek az ügyfelek. Személyes ügyfélfogadásra csak előre egyeztetett időpontban van lehetőség. Tájékoztatást telefonon is lehet kérni a +36 27 639 131 és +36 20 368 6203 számokon.

Oktatás

Az iskolában ezen a héten is volt egy koronavírusos tanár, az elsősök töltenek otthon tíz napot digitális oktatásban – ezt a tegnap hazatérő gyerekeim újságolták először, de szülők is megerősítették.  Az iskola erről hivatalosan nem nyilatkozhat, a tanárok, szociális és egészségügyi dolgozók tömeges szűrésének második köréről a kormány egyben számol majd be, ahogy az első körben.

Iskola fronton nem állunk olyan jól, napról napra több iskolában rendelnek el rendkívüli szünetet, vagy tér át az intézmény részben vagy egészben digitális oktatásra. A legfrissebb adatok szerint az általános iskolák harmada érintett valamilyen módon a covid-fertőzéssel kapcsolatban.

Az óvodában és a bölcsiben ezen a héten nem volt pozitív teszt, erről a bölcsőde fenntartója és a Kis Morgó Óvoda vezetője számolt be.

Egészségház

Megvolt a műszaki átadása kibővített Egészségháznak.

A felújításra 2017 őszén pályázott az önkormányzat kész tervekkel. Télre meg is volt az eredmény, csakhogy közben a frissen bevezetett lakástámogatási rendszer, a CSOK az egekig lökte az építkezések árát. Mire a képviselő-testület az első közbeszerzésig ért, a megnyert pénz már rég nem volt elég az eredeti tervek megvalósítására. Így volt ez mind az ötven önkormányzat esetében, akik ugyanebben a körben pályáztak – az állam pedig nyitott egy kiegészítő pénzcsapot az Egészségházak felújítására. Ebben a körben az eredeti majdnem 79 millió mellé másik 11 milliós forrást rendeltek – tavaly októberben. Az eltelt idő alatt azonban újabb lendületet vett az építőipar.

A csodásan nyakatekert hivatali nyelvezet szerint tehát végül „csökkentett műszaki tartalmú kivitelezés” történt, egy újratervezett kiviteli terv alapján.

A most átadott épület egy új építésű szárnnyal bővült, az alapterülete több mint a felével nagyobb lett, de az eredetileg meglévő épületben csak a technológiai frissítési munkákat és a belső tér megújítását tudták elvégezni.

A mostani műszaki átadás annyit jelent, hogy a kivitelező befejezettnek, az önkormányzat pedig elvégzettnek tekinti a feladatot.

Amiról biztosan tudunk, hogy a fogorvos hamarosan visszaköltözhet az épületbe, de az ünnepek és a járványhelyzet miatt egyelőre bizonytalan Zeinali Ehsan kismarosi rendelésének kezdési időpontja.

Kisvasút

Ideért a brigád, amelyik teljesen feltúrja a meglévő kisvasút-pályát és teljesen új vasutat épít a szerelvények alá. Kerestük Duna Ipoly Nemzeti Parkot azzal kapcsolatban, hogy mikor bontják és építik a síneket az újtelep felé vezető egyetlen úton, hiszen az biztosan forgalomkorlátozással jár majd. Amint válaszolnak, közzétesszük. Addig íme a bontás képei.

Szokásos bónusz azoknak, akik mindig legörgetnek a cikk aljára:

Magyar kutatók szerint a mostani járványhelyzet – amely tulajdonképpen felrúgott minden keretet az eddigi életünkben a maga karanténjaival, korlátozásaival, maszkviselési kötelezettségével és hosszú távú pszichés terhelésével – akár ketté is szakíthatja a legfiatalabb generációt.

A V generáció két csoportját a kutatók Qlímáknak és Quaranténokra osztják. Ez röviden annyit tesz, hogy az egyébként is sok kihívással szembenéző mostani fiatalok egy része aktív és jövőorientált lesz. A klímaváltozás hatásainak mérsékléséért küzdő Qlímák lesznek ők, akik hosszú távon élhető bolygót szeretnének és ezért aktívan tesznek is – akár politikaformálókká válhatnak, mint Greta Thunberg.

A Quaranténok viszont azok a geekek, akik inkább a gépük előtt maradnak. A tanulmány kiemeli, hogy társadalmilag egyre elfogadottabb az a csoport, amelyik szinte teljesen érdektelen a valóságos világ iránt, viszont annál aktívabb az online térben. Azt tartja kiszámíthatóbbnak, míg az azon kívülit (ideértve a fizikai emberi kapcsolatokat is) veszélyesnek és bizonytalannak.

A koronavírusjárvány és a vele járó a tanulmány szerint mind a két csoportot jelentősen megerősítheti – vélik a kutatók.