Gyümölcsfeldolgozó manufaktúra épül Kismaroson

0
2111

Minőségi lekvárok és szörpök gyártására alkalmas manufaktúra létrehozásához és a lelkigyakorlatos-ház fejlesztéséhez kapott állami támogatást a Ciszterci nővérek kismarosi monostora, tavaly augusztusban.
A mintegy 221,4 millió forintból egy olyan önálló manufaktúra létrehozása szerepel a tervek között, amelyben a feldolgozással járó munkák célszerűbben és hatékonyabban végezhetőek és javulnak a munkakörülmények is.
A monostor manufaktúrájának megalakításával tovább fejleszthető az a 2005 óta működő rendszer, amelynek keretében a helyi gyümölcstermesztőkkel együttműködve, a tőlük felvásárolt friss gyümölcsből a kismarosi Ciszterci Nővérek „Monostori Ízek” névvel készítenek magas minőségű, adalékanyagoktól mentes lekvárokat és szörpöket. A folyamat része, hogy a vadon termő gyümölcsök gyűjtésében a helyi, rászoruló családokat is foglalkoztatják.

A támogatásnak köszönhetően lehetőség lesz arra, hogy felújításokon és az önfenntartó gazdálkodás biztosításán túl a monostor a Budapesti Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Kar Konzervtechnológiai Tanszékének gyümölcs-feldolgozási gyakorlóhelye legyen, amit a jelenlegi körülmények nem tesznek lehetővé. A kivitelezés 2018 tavaszán kezdődik el, a nővérek Kismarosra költözésének 50. évfordulójának évében.

Az alapkőletétel március 20-án volt, az eseményen részt vett Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára, a választókerület következő országgyűlési képviselője, valamint Neubauer Rudolf polgármester is. Dr. Horváth Olga apátnő kifejezte köszönetét mindenki számára, aki segíti a fejlesztés elkészültét, a kitartás és a remény szép példájának nevezte, hogy a terv hamarosan megvalósulhat.

IMG_4958 IMG_4960 IMG_4969 IMG_4972 IMG_4975 IMG_4976 IMG_4987 IMG_4993 IMG_5003 IMG_5018 IMG_5019 IMG_5025 IMG_5036