Erősen kezdett május utolsó hete: az iskolaépítéssel érintett szervezetek vezetőinek mindegyike találkozott, így hosszú kihagyás után most derültek ki először új információk az utóbbi idők legnagyobb kismarosi beruházásáról. Guruló hordó parkolt a Patak vendéglő mellé – kiderült, hogy ebből lehet az új kocsmánk. A feltételes mód egyelőre annak szól,. hogy még nincs készen minden részlet. Az Egészségház alapot kapott, a sportoló gyerekek pedig alapozást. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója.

Iskola

Nem Kuli László tervei alapján épül az iskola – ez derült ki egy megbeszélésen. A kismarosi vezetés, a főépítész, a váci tankerület, a Vilcsek Gyula Általános Iskola igazgatónője és a kismarosi iskola megvalósíthatósági tanulmányát készítő cég találkozott félig-meddig virtuálisan. Itt jelentették be, hogy a projektgazda Beruházási Ügynökség a 16 Pest megyei iskola, köztük a kismarosi tanulmánytervének elkészítését egy kézbe adta, így a június végi, július eleji határidőre elkészülő anyaghoz az épület koncepcióját a Paulinyi and Partners  (korábban Mérték Építészeti Stúdió) készíti. A tervezők korábbi projektjeiről a honlapjukon érdemes körülnézni. 

A találkozón több tervet is bemutattak, ezekkel kapcsolatban kíváncsiak voltak a jelenlévők véleményére is, akik a mintegy két órás tanácskozás végére minden fontos észrevételüket megfogalmazták a tervezőiroda felé és egyenként letehették a voksukat az egyik terv mellett. A végső döntést egy szakmai testület hozza meg, a helyi vélemények figyelembevételével. 

Van kocsmánk

Tavaly év végén bezárt a falu kocsmája, május végére lett helyette új hely. A Patak vendéglő parkolója mellé egy fesztiválokon, rendezvényeken használatos hordó alakú italmérés került. Az üzemeltető szerint első körben csak egy tesztüzemet szeretett volna, de hamar kiderült számára, hogy jó közösségi helyszín is lehet a Bordó nevű hordó. Mint mondta, egyelőre nem teljes az elképzelés, pénteken érkeznek a mobilvécék és minél előbb rendezni szeretné a teraszt is, ahol a vendégek leülhetnek. A nyitvatartás egyelőre nincs kőbe vésve, de az engedély szerint reggel nyolctól este tizenegyig működhet. Amikor ma délután ott jártam, hogy a hordó tulajdonos-csaposával beszéljek nem volt olyan asztal, ahol ne ültek volna. 

Moricz Alexander azt mondta, hogy az első napok tapasztalatai alapján most már hosszú távra tervez, rövid időn belül például kulturált teraszt kap a hordó. Azt is elmondta, hogy a telepítés előtt nem csak a jegyzővel, de a Patak vendéglő tulajdonosával is egyeztetett.

A gyerekek újra sportolnak

Ezt egyrészt a hét egyik legsűrűbb futballedzése bizonyítja, amikor két csapatnyi ifjú labdarúgó pörgette a pályán a labdát, másrészt bizonyítja a kézislányaink edzése. Képekben.

Az Egészségház pedig megkapta az alap egy részét – így már látszik, hogy hova is kerül és mekkora lesz az új épületrész.