Kinyitott a vidék, így végképp nem nálunk landolt a turistaforgalom, de lehet, hogy a hatósági karantént jelző matricák tartották távol az utazókat. Hamarosan felvonul a géppark, elkezdődik az Egészségház bővítése – ami jó, de az ott lakóknak megingathatja a nyugalmát. Megbüntetett az önkormányzat egy illegális sittlerakót. Itt volt az ideje. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója. 

Vírus

A héten látványosan lassult a járvány terjedése, minden nap egyre kevesebb új fertőzöttet jelent az operatív törzs. Nálunk Kismaroson ez nem érződik, jelenleg hat személy van hatósági karanténban, a legutóbb a hétvégén került két külföldről visszatért ember megfigyelés alá. 

Továbbra is 20 idős embert lát el a kismarosi Segítő Szolgálat, a létszám jó ideje nem változott. A Szolgálat erőforrásai elegendőek az ellátáshoz. A hatósági karanténban lévőket külön csapat szolgálja ki, így nem fordulhat elő, hogy egy potenciálisan fertőzött emberrel kapcsolatba került segítő cipelje át a fertőzést a bevásárlókosárral.

A szülők egy részének vissza kellett menni dolgozni – megjelentek a gyerekek az óvoda és a bölcsőde után az iskola által biztosított ügyeleti rendszerben. A bölcsőde két picit, az óvoda hat gyereket, az iskola pedig négy diákot felügyel. 

Közben túl vagyunk az első olyan héten, amelyben Pest megye területén kívül az országban mindenhol enyhültek a kijárási korlátozások. Egyszerűen szólva: kinyitott a Balaton, oda szabad is menni, szóval csökkent a turisztikai nyomás a dunakanyari településeken. 

Ettől függetlenül persze lehetett látni bicikliseket kipakolni a parkolókban, de különösebben erős forgalom nem volt, a szép idő ellenére. Pedig ezen a héten már a polgármesterek sem hozhattak a központitól eltérő rendelkezéseket. 

Egészségház

Az építkezés kapujában áll az Egészségház. A fogorvos kiköltözik, a hét elején lesz a munkaterület bejárása, ezek után pedig felvonulnak a gépek és megkezdődik a kivitelezés. A hivatal és a kivitelező felkészült, most azonban a Liget utcában és a környéken élőknek kell felkészülnie: az építkezéshez ugyanis teherforgalom és zaj mindenképpen társul és néha a por is megjelenik. Neubauer Rudolf polgármester ezzel kapcsolatban türelmet és megértést kér a lakosoktól. A kivitelezési munkák legalább egy hónapon át tartanak majd. A módosított terveket ide kattintva találják

Egészségház terv – a patak felől nézve, az új szárny látványa

A fogorvos a költözésig mindenképpen a veszélyhelyzeti ügyeleti rendben dolgozik tovább, új ellátási rend, esetleg a régihez való visszatérés a szokolyai rendelő nyitásakor lehet napirenden. 

Daráló 

Egy nap szervizszünetet tartott az ágdaráló. Az üzemóra számláló jelzett, a karbantartók jöttek és a többi között megélezték a késeket a darálóban. Ez természetesen okozott csúszást a menetrendben, de több csúszást okoz, hogy sok helyen nem figyelnek oda a szabályokra. A falugazda csapata számos alkalommal talál egyéb szemetet, gyakran vasat, drótot is a kikészített zöldhulladékban. Ilyenkor a kupacot – a gép és a saját védelmük érdekében – át kell válogatni, az pedig hosszabb idő, mint a terv. 

A daráló két köbméternyi ágat darál alkalmanként, ezeket az ágakat maximum két, de inkább másfél méteres hosszban kell kikészíteni ahhoz, hogy mindenkihez időben érkezhessen a gép. 

A sittes sztorija

Amíg a daráló állt, a falugazda addig sem tétlenkedett: öt teherautónyi illegálisan lerakott szemetet szállítottak el. A közterületfelügyelő ráadásul az egyik kupacnál – hatóságul szólva – “a hulladékot lerakó beazonosítását nagyban valószínűsítő jelet észlelt”, így fel is kereste az illegális szemetelőt az otthonában. Ennyire egyértelmű jelet hagyott hátra felelőtlen és szabályokat nem ismerő emberünk. 

Mivel az önkormányzat addigra bevitte a zsákokat, ezért a szabálysértőt első körben arra kötelezték, hogy az építési törmeléket szállíttassa el legális átvevőpontra és erről határidőn belül mutasson be igazolást. Ezen felül a jegyző jelenleg vizsgálja a kiszabható pénzbírság összegét is.  

Tömegközlekedési felhívás 

A Nemzeti Menetrend-összehangoló Intézet (valójában nem ez a neve, de a lényeget ez a fantázianév is jól mutatja) még május huszadikáig fogad javaslatokat a vasúti és a buszmenetrendekkel kapcsolatban is. Az igényeket a titkarsag@kismaros.hu címre kell eljuttatni, hátha lesz belőle valami. 

Arról, hogy a kismarosi önkormányzat milyen stratégiát követ a közösségi közlekedés átalakításában, ebben a Heti Szemlében írtunk részletesen, az ezekkel kapcsolatos kérések biztosan eljutnak az illetékesekhez.