Elfogadta a költségvetést a képviselő-testület, de a 2025-ig szóló környezetvédelmi programhoz kiegészítéseket javasoltak, az arról szóló döntést elnapolták. Szintén a testületi ülésen született döntés a Német Nemzetiségi Önkormányzattal való együttműködés kereteiről. Minisztériumi egyeztetés volt az iskolaépítésről és javaslatcsomag született a kismarosi közlekedés fejlesztési irányairól a Kanyar Koncepcióhoz. Bulvár: hétfőn koronavírus Szobon!

Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója. 

TESTÜLETI DÖNTÉSEK

Kicsivel több mint 919 millió forintból gazdálkodik az idei évben Kismaros Község Önkormányzata. A fő számok szerint ebben az összegben benne van az állam 300 milliós célzott költségvetési támogatása, a bevételek pedig összesen 144 millió forint körül alakulnak. A bevételeknek megfelelő összeget költi idén a település beruházásokra és felújításokra, utóbbira 105 millió forint jut. A testület ellenvetés nélkül döntött a költségvetés elfogadásáról. A költségvetési tervezet 75 oldalas előterjesztése innen letölthető

A költségvetés fő számai

Nem született döntés a környezetvédelmi koncepcióról. A tervezetet tárgyaló bizottság kiegészítéseket javasolt a többi között a vasút okozta zaj- és rezgésártalmak, illetve a porszennyezés visszaszorítására, valamint a parlagfű elleni védekezés, illetve parlagfűtérkép készítésére. Szóba került az árvíz, mint jelentős környezeti hatás megjelenítése is. Az ezekkel bővített tervezetet később tárgyalják majd. 

Változtatás nélkül marad a Német Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás, azt az idei évre is meghosszabbították a képviselők. Az Egészségház és a bölcsőde bővítésének közbeszerzési terve is támogatást kapott. A testület támogatta egy Duna utcai ingatlan utólagos vízszigetelését is. 

ISKOLAÉPÍTÉS – MINISZTÉRIUMI TALÁLKOZÓ

A Pest megyei iskolafejlesztésekkel kapcsolatban találkozót tartottak az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI). A köztévé erről szóló híradását a Kikiáltó YouTube csatornáján is megnézhetik, példaként a kismarosi általános iskola szerepelt a Híradó anyagában. 

Dr. Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár elmondta, hogy megbeszélés célja, hogy a megvalósítás legfontosabb feladatait, nehézségeit megosszák egymással az érintett települések és a projektek megtervezői. Az államtitkár pontos menetrendet is közölt, amely szerint június végéig készülnek el a megvalósíthatósági tanulmányok, egy hónappal később ezek alapján egy jelentés érkezik az EMMI részére a fejlesztések előkészítésének állapotáról. Augusztus végére áll össze a kormány elé szánt előterjesztés a fejlesztések előkészítésének folytatásáról, ütemezett forrásigények megjelölésével. 

Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere felvetette, hogy nálunk lehetőség szerint kézilabdapálya méretű csarnok megvalósítása lenne a cél, hiszen a településen professzionális ifjúsági női kézilabda képzés működik. A polgármester jelezte, hogy számít a minisztérium közreműködésére mind a szomszédos terület kapcsán, amely az állami tulajdonú Ipoly Erdő Zrt. kezelésében van, mind pedig az iskola területe melletti patakot érintő vízjogi, vízhatósági kérdések kapcsán. Hozzátette, hogy a kismarosi iskolabővítés kapcsán két évre ki kell költöztetni az iskolát, ebben szintén segítségre lesz szüksége az önkormányzatnak és a Váci Tankerületi Központnak. Neubauer Rudolf arról is beszélt, hogy a mostani iskola- és sportcsarnokfejlesztési lehetőség 50 évre meghatározza Kismaros fejlődését 

MÉG EGY LÉPÉS A KANYAR KONCEPCIÓBAN

Elkészült a kismarosi közlekedési javaslatok sora a Vonattal a Dunakanyarba koncepció kiegészítéseként. A javaslat a Kanyar Koncepciót követve a gyalogos, közúti, tömegközlekedési javaslatokat és a kisvasúthoz kapcsolódó ötleteket is tartalmazza. A többi között szerepel benne a 12-es főút hiányzó járdaszakaszának megépítése a falu Nagymaros felőli végén, a teljes út forgalombiztonságának felülvizsgálata, a gyalogátkelők biztosítása, újak létesítése. A javaslat a települési bicikliutak kijelölésére, szabályozására és az EuroVelo6-os nemzetközi kerékpárútba való bekötésére is javaslatot tesz, a többi között a 12-es főúton is. 

Szükséges megoldásként jelenik meg benne a parkolási, közlekedési hiányosságok rendezése, figyelembe véve, hogy Kismaros vasúti átszállópont a környező települések lakóinak. A vasúti és buszmenetrendek egyeztetése sem volna hátrány, ez csökkenthetné az autós turistaforgalmat. A kerékpártárolók és a vasúti kerékpárszállítás folyamatos biztosítása szintén tehermentesíthetné az autóforgalom alól a közútjainkat, de ezek fejlesztéséhez akadálymentes vasútállomás, szinteltolásos vasúti átjárók, illetve az önkormányzat által használatba vehető vasúti területek is szükségesek – áll a javaslatok között. A kismarosiak életét pedig komfortosabbá, de legalábbis csendesebbé tehetné a zajvédő fal kialakítása. 

Szintén megfontolandó a kisvasutat alkalmassá tenni kerékpárszállításra és a megállókat fejleszteni.  

TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉS

A héten településüzemeltetési tervet is átbeszélték. Nos, a Mókus utcába szánt közlekedési tükör lassan a parkolóban veszteglő egykori Skodát is lekörözi, olyan régóta várja, hogy kikerüljön a helyére. Jelenleg a “folyamatban” státuszt viseli a története. 

A feladatok sokrétűek, az IKSZT kapujának helyreállításától, a Kismaros vége tábla pótlásáig szerepel a listában építkezésből visszamaradt anyagok eltakarítása és az önkormányzati udvar rendbetétele is. 

KORONAVÍRUS

Összeül a Szobi Járás Helyi Védelmi Bizottsága hétfőn. A koronavírus persze egy jó hívószó, de mivel magyar betegről, de egyáltalán magyarországi megbetegedésről eddig nem tudni, ezért csak egy általános tájékoztatót tart a Váci Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetője. Az ülésen szó lesz még a téli időjárási helyzet kezelésének tapasztalatairól, az aktuális ár- és belvíz helyzet alakulásáról és az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Rendszer kialakításáról. 

Kismarost a polgármester, az alpolgármester és Konecsni Miklós közterület-felügyelő képviseli.