Karanténos van, covidos nincs Kismaroson. Hogy ez így maradhasson még egy ideig, viseljük a maszkot – hétfőtől a suliban is kötelező. Meg templomban is. Itt a szeptember közepe, iparűzési adót is ilyenkor érdemes fizetni. Három teherautónyi szemetet szedtek ki az árkokból Börzsönyligeten, de a játszótéren is volt egy kis salak. Dömösön elkezdik a Látogatóközpont építését. Indul az agrárösszeírás és van egy „régen minden jobb volt” fényképünk is. Heti Szemle.

Általános vírushelyzet

Megszaladt a számláló a koronavírus.gov.hu-n a hét vége felé, kilencszáz fölött is járt az egy nap alatt pozitívra tesztelt betegeket mutató számláló. 

A járvány első hullámának végén, a veszélyhelyzet megszüntetésekor összesen mintegy négyezer embert tartottak nyilván, aki a három és fél hónap alatt megfertőződött. 

Most úgy állunk, hogy egy hét alatt lett ennyi új beteg.

Statisztikailag a leginkább a fővárosban és Pest megyében terjed a kór.  

A hivatalos és a szakmai álláspont szerint is lazult a fegyelem, kevesebben hordtak maszkot is, ez okozhatja a nagy növekedést. Meg persze a lényegesen több elvégzett teszt. Szeptember eleje óta napi 7-800 tesztet végeznek el, de volt már naponta majdnem 12 ezer is. 

A fővárosban a közösségi közlekedésen kedd óta büntetik, aki nem, vagy rosszul takarja el az orrát és a száját. A hétvégén a miniszterelnök szintén bírságot lengetett be azoknak, akik az előírt helyeken nem viselnek maszkot. 

A betegség sokaknál csak enyhe panaszokat okoz, de itt megírtuk, hogy az egyetlen kismarosi fertőzött nem volt ilyen szerencsés.

Kismaros: karantén van, betegről nem tudni

Több hatósági karanténba kényszerült család is van Kismaroson, mindegyikük külföldről hazatért, nem pozitívra tesztelt családtag miatt. Fertőzöttről nem tudni. A karanténban lévőket a Segítő Szolgálat ellátja – mondta el az alpolgármester a Kikiáltónak. Aradi Szilveszter hozzátette, hogy mindenkit arra kérnek, hogy tartsa be a járványügyi előírásokat. 

 

Maszkban kell menni a suliba, az oviban van hőmérő

Megváltozott a helyzet a Vilcsek Gyula Általános Iskolában és új protokollt is bevezettek. A szülőknek kiküldött levél szerint az iskolakezdés óta szerzett tapasztalatok, valamint az azóta megjelent intézményi intézkedési tervek tanulmányozása után saját intézkedési tervet alkottak. A cél, hogy lehetőség szerint elkerüljük a fertőzés bekerülését az intézménybe.

 Ezért 2020. szeptember 14. hétfőtől minden tanuló számára kötelező a maszk használata a közösségi tereken, ez iskolánkban a folyosót jelenti. A tanulók az iskola épületébe csak maszkban léphetnek be, azt az osztálytermen kívül az épületében viselni kell, kivéve az ebédelést.

Az intézményvezető Nyúli Edina azt kéri, hogy a gyerekek és a tanárok egészségének megőrzése érdekében tartsák tiszteletben a bevezetett intézkedéseket.

A Kis Morgó Óvodába hőmérőt vett az önkormányzat, ezzel lehet ellenőrizni a gyerekek testhőjét. Ez az iskolában októbertől kötelező lesz. 

 

Kötelező a maszk a templomban is

A Váci Egyházmegye is szigorított. A hirdetményül alapján a veszélyeztetett idősebb, azaz 60 év felettiek és a krónikus betegek számára erősen ajánlott a hétköznapi mise látogatása, mely kizárólag számukra ezen időszak alatt a vasárnapi misét kiváltja. Erre az esetre püspök atya megadta a felmentést a vasárnapi mise kötelezettsége alól, ha hétköznap részt vesznek szentmisén. 

Mindenkit arra kérnek, hogy lehetőleg a saját plébániáján menjen misére, amivel csökkenthető a települések közötti keresztbe fertőzés rizikója. 

A miséken minden 7 év feletti hívőnek kötelező a maszk viselése!

A templomok ajtaja lehetőség szerint legyen a mise alatt nyitva és kitámasztva. Így nem kell a kilincset mindenkinek megfognia, és a templom is szellőzik.

 

Itt az adóbefizetés ideje

A közlemény pedig szó szerint így szól erről:

Tájékoztatás a 2020. évi helyi adók II. félévi részletének befizetéséről!

Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Adózóinkat, hogy a 2020. évi helyi adók II. félévi részletének késedelmi pótlékmentes befizetési határideje 2020. szeptember 15.

A befizetéshez szükséges csekkeket február végén kapták meg a számlaegyenleg értesítővel együtt. Szeptember hónapban újabb csekk nem kerül kiküldésre. 

Adójukat banki átutalással is teljesíthetik a megfelelő adónem számlaszámára, feltűntetve a megjegyzésben az Adózó azonosító számát és nevét, mely információkat a számlaegyenleg értesítő tartalmazott.

Határidőre történő befizetésüket előre is nagyon köszönjük! 

Tájékoztatjuk, hogy fizetési könnyítést (fizetési halasztást, részletfizetést) kérhetnek, ha igazolják, hogy az adó azonnali vagy egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos megterhelést jelentenének. 

Felhívjuk figyelmüket, amennyiben fenti befizetési kötelezettségüket nem (vagy nem határidőben) teljesítik és fizetési könnyítést sem kérnek, adóhatóságunk minden jogi eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy adóköveteléseit behajtsa. Jogszabály által biztosított lehetőségeink közé tartozik a hatósági átutalási megbízás (azaz inkasszó), munkabérből letiltás, nyugdíjból letiltás, gépjármű lefoglalás, gépjármű forgalomból történő kivonása, jelzálogjog bejegyzés, végrehajtási jog bejegyzés, melyekkel szintén élni fogunk. Kérjük tehát a határidők pontos betartását és az adófizetési kötelezettségük teljesítését!

Timer-Bárkányi Beáta s.k.

Kismaros Község jegyzője

 

Kösz!-ügyek

Egyetlen nap alatt három teherautónyi szeméttől szabadították meg Kismarost lelkes civilek és néhány aktív képviselő. A Mókus utcai, Ág utcai, Lejtő utcai árkot takarították. Aradi Szilveszter, Kondorosi Gergő és Stedra Bence képviselők mellett tucatnyi, jobbára Börzsönyligeti civil segített a hulladákot kibányászni és autóra rakni. A szemét a feldolgozóban végezte a Vehull telephelyén. 

Egy mondat a játszótéren felejtett kupac ürülékről

A gyerekmondókás egykezes kiszámoló mintájára: Ez odakakált a játszótérre, ez észrevette, ez kiposztolta, ez kommentelte a végén a polgármester meg összeszedte. 

(Az ügy asszociatív, képzettársításos mellékszála: nem csak ötig, vagy tízig tudunk tudunk számolni a két kezünkön, hanem akár 144-ig is, elég egyértelműen, például így:

Soha ne kelljen ennyi ürüléket számolni játszótéren!)

 

Összeírás lesz az agráriumban

MEZŐGAZDASÁGRÓL A MEZŐGAZDASÁGÉRT

Szeptember 19. és november 22. között a Központi Statisztikai Hivatal teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre.

Az agrárcenzus célja, hogy megbízható, pontos és naprakész képet kapjunk a mezőgazdaság aktuális állapotáról, a gazdaságok szerkezetéről. Az összegyűjtött adatok segítik a hazai és az európai uniós döntéshozókat a megfelelő támogatáspolitikák létrehozásában, emellett a magyar gazdákat a gazdálkodásukkal kapcsolatos tervezésben.

Összeíróink az ország településeinek kijelölt címein gyűjtik az adatokat, amelyek a statisztikai törvény rendelkezései szerint kizárólag statisztikai célra használhatóak.

Kérjük, fogadják bizalommal igazolvánnyal ellátott összeíróinkat, legyenek segítségükre az összeírás gyors és szakszerű lebonyolításában!

AZ ADATSZOLGÁLTATÁS KÖTELEZŐ!

 

Hárommilliárdból épül egy Lidl méretű látogatóközpont a Dunakanyarban 

Kiderült, hogy mennyibe kerül felhúzni egy körülbelül 1300 négyzetméteres látogatóközpontot. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Dömösön építkezik, a napi.hu pedig az uniós közbeszerzési értesítőt lapozgatva bukkant rá arra, hogy három részre bontva, összesen 2 milliárd 842 millió forintból húzzák fel. 

A bejelentés a látogatóközpontról nem új, évek óta fut a projekt és jövő májusra kellene készen lennie a tervek szerint. 

A Nemzeti Park így ír a központról::

“A projekt megvalósítása során kialakításra kerül egy központi épület, melynek része egy interaktív, élményszerzésen alapuló, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területének élőhelyeit, jellemző élőlényeit, és egyéb természeti jelenségeit bemutató kiállítás.

Az attrakció másik fő eleme a kert lesz, melynek kialakítása a kiállítással összhangban folytatja annak tematikáját, a Dunát formázó tanösvénytől kezdve, az állatsimogatón és madárröpdén át a felhőtlen kikapcsolódást nyújtó játszótérig.

A fentieken kívül konferenciaterem, büfé, ajándékbolt, valamint a melléképület erre a célra kialakított termeiben megtartható csoportos foglalkozások színesítik a Látogatóközpont szolgáltatásait.”

Régen minden…

… a mondatot mindenki úgy fejezi be, ahogy jónak látja, az enyém az, hogy „fénykép fekete-fehérben mutatta a világot”. A képet a Falumúzeum posztolta a héten, a kisvasútállomást ábrázolja. (Nem drónról, hanem valaki szabálytalanul kiment a sínek mellé a vasúti felüljáróra. Ott az árnyéka is.)