Heti Szemle: klasszikus zenei nagyhatalom leszünk szombaton (két koncert), jönnek az emeletes vonatok (videó), készül az iskola az évkezdésre (az évnyitó bizonytalan), a vírus pedig határozottan nem tűnt el (egyre több a fertőzött). Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó összefoglalója. 

Vírushelyzet és iskolakezdés

Tegnap 52, ma 35 új fertőzöttet regisztráltak. Egy megtorpanást leszámítva az aktív fertőzöttek száma folyamatosan növekszik az utóbbi két hétben. Horvátország annak ellenére továbbra is zöld kategóriában maradt (tegnap változott az országok besorolása), hogy harmadik napja rekordokat dönt az új fertőzöttek száma. Egy felmérés szerint még majdnem kétmillióan mozdulnak meg bel-, vagy külföldre augusztus közepétől a végéig. 

A hét elején az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadott egy hetvenöt pontos protokoll listát, ebben leírják, hogy milyen elvárásaik vannak az oktatási intézmények szeptemberi nyitásával kapcsolatosan a vírushelyzetben. Ezt a protokollt már a héten módosították és az sem biztos, hogy a végleges változat. 

A kismarosi Vilcsek Gyula Általános Iskola igazgatónője, Nyúli Edina a Kikiáltónak azt mondta, hogy folyamatosan egyeztetnek a tankerülettel a szükséges teendőkről és a beszerzendőp szerekről, valamint az étkeztetés biztonságos megszervezésével kapcsolatban az önkormányzattal is aktív kapcsolatban vannak. Részleteket a jövő hétre ígértek, ahogy azzal kapcsolatban sincs még döntés, hogy lesz-e évnyitó. Hagyományos formában nem javasolja megtartani a minisztérium.  

A vírusról itt egy sokrétű összefoglaló, ami az elmúlt hét hónap tapasztalatait gyúrja egybe. 

Jönnek az emeletes vonatok

Újraindul a tesztüzem a váci vasútvonalon. Az emeletes KISS motorvonatokat tesztelik, de egyelőre csak Vácig közlekednek az eredetileg január-februárra ígért új szerelvények. A márciusban indított tesztet a járvány miatt kellett megszakítani, a gyártó Stadler ugyanis hazarendelte a külföldi munkavállalóit. A tesztüzem kilométerfüggő, ha a vonatok a szükséges ideig rendben futnak, akkor a szobi vonal teljes hosszán ilyenek fognak végre közlekedni. 

Két koncert is lesz ma Kismaroson

Klasszikus zenei gócpont leszünk egy délutánra:

– délután ötkör a Postaparkban a Váci Rézfúvósok adnak minikoncertet, 

– este hétkor pedig a templomban a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttese koncertezik. A műsorban két Bach darab hallható.

Ilyen volt az augusztus 20-i ünnepség