Idén is a templomkertben, az ünnepi szentmise után ünnepelték az államalapítást, Szent István ünnepét a kismarosiak.

Az ünnepi műsort Körömi Feri bácsi nyitotta Kismaros című versével, majd Faragó Laura, Kossuth- és Magyar Örökség díjas magyar énekművész, népdalénekes énekelt és szavalt réges régi, az államalapítás korából származó dalt és verset. Ezután ünnepi beszédet mondott Neubauer Rudolf.

Kismaros polgármestere azzal a régi magyar mondással kezdte, hogy „Ha magyarnak tartod magad, gyógyítani igyekezz, ne hódítani”. A beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Szent István sem hódítani vagy dinasztiát építeni igyekezett, hanem talán a világon egyedülálló módon országot épített. Ahogy a szent koronán is helyet kapott két gyógyító, úgy a korona azt is üzente a mindenkori magyar uralkodónak, de minden országvezetőnek is, hogy tiszta lélekkel, gyógyítva kell építeni a nemzetet.

Ezután Fejérdy Áron atya megáldotta a kenyeret Sándor atya szavaival.

A plébánia Major Sándor termében zenélt és énekelt Gajdó-Zirig Panni, Lugosi Katica és Gajdó-Zirig Bori. Panni és Bori ottani kiállítását megnyitotta Szakolczay Lajos, Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész, irodalom- és művészetkritikus, majd a közönség megkóstolhatta az ország tortáját a nagymarosi Sakura cukrászda jóvoltából.