Ellopott maszkok, lezárt parkolók, kevesebb turista, visszatérő gólya, elkészült tojásfa, hulladékégetés ellen küzdő civilek és önkormányzati döntések. Ez a veleje a hétnek. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója. 

Így küzdünk a vírussal

Vasárnap reggelre 1410-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma országszerte. A regisztrált betegek számán nagyot emelt, hogy két fővárosi idősotthonba beszabadult a fertőzés, majdnem kétszázan betegedtek meg. A halottak száma országszerte majdnem százra emelkedett. A fertőzöttek többsége továbbra is Pest megye határain belül van. Igazolt, letesztelt fertőzöttről Kismaroson nem tudni, elrendelt hatósági karanténnal sújtott ház azonban van a településen. 

A kormányfő csütörtökön délután jelentette be, hogy határozatlan ideig marad a kijárási korlátozás, a kormány nem szigorít, de a négynapos hétvégére a polgármesterekhez passzolja a döntés jogát arról, hogy kívánnak-e ennél szigorúbb intézkedéseket hozni. A legtöbb helyen a környéken kívántak. Kismaroson péntek reggelre zárva voltak a forgalmasabb utak melletti parkolók és délutánra megérkezett a törvényességi felülvizsgálatról az a rendelet is, amely kötelezően előírja a maszk és a védőkesztyű viselését közterületen. 

A tapasztalatok szerint utóbbinak kevés foganatja volt: nagyjából úgy tűnik, hogy aki eddig maszkot hordott, az nem mondott le róla, aki pedig nem használta, az a rendelet hatására sem nagyon vette fel. Gyerekeken, kamaszokon szinte egyáltalán nem látni, néhány visszajelzés alapján ők továbbra is egymás társaságát keresik és egy ilyen kis faluban rendszerint meg is találják. 

Hogy a parkolók zárása miatt, vagy az országos és helyi médiumokban egyaránt gyakran ismételt felhívások és bezárkózós hírek miatt-e, de a hétvégén a visszajelzések többsége szerint jóval kevesebb turista volt Kismaroson, mint a múlt héten. A parkolók helyett a kisebb utcákba parkoltak azok, akik a kijárási korlátozást a lehető legtágabban értelmezték és a Dunakanyarban tettek egészségügyi sétát, de az is igaz, hogy jobbára kerékpárok kerültek elő az autókból. A Dunaparton és az ártéren azonban egyes vélekedések szerint tömegek voltak, ahogy a Kilátó úton is sűrű volt a forgalom. 

Pedig még a második bés gyerekek a Vilcsekből is egészen világosan kommunikálnak:

A polgárőrök szombat reggel felügyelték a CBA körüli tömeget – hiszen tömeg volt, a kétnapos ünnepre mindenki igyekezett beszerezni élelmiszert. A közreműködésüket ezúton is köszönjük. 

Önkéntes maszkvarrók a fertőzés terjedése ellen

Kismaroson több mint tíz önkéntes varr maszkokat. A céljuk, hogy minden háztartásban legyen legalább egy maszk. Ezeket a mosható eszközöket szintén önkéntesek szisztematikusan terítik a településen a doktornő által írt használati útmutatóval együtt. Sajnos szombaton délután valaki egyszerűen ellopott egy szatyornyi megvarrt, a futárra váró maszkot. Negyvenkettőt. Abban bízhatunk, hogy helyesen használja majd fel, esetleg ingyen továbbadja a nagy részét és így végül beteljesedik a maszkok célja: emberek egészségét védi meg. A tolvajlás mindettől függetlenül megvetendő dolog. 

A történtek ellenére minden háznál lesz maszk néhány napon belül, közölték az önkéntesek. 

Önkormányzati hírek

A veszélyhelyzet kihirdetése óta az önkormányzás szinte egyes szám első személyben értendő: a polgármesterek maguk dönthetnek az ügyekről, nincs szükség testületi jóváhagyásra. Kismaroson több ügyben is döntés született a héten, ezekről Neubauer Rudolf  polgármester előzetesen kikérte a testület tagjainak véleményét, így a határozatok a képviselők többségének egyetértésével születtek meg. 

Így elindul a pályázat a Művelődési Ház vezetésére, lezárult a közbeszerzési eljárás az Egészségház ügyében, Örökzöld utca lett a 2329-es helyrajzi számú börzsönyligeti közterület, lemond egy, a hivatal energetikai korszerűsítésére 2016-ban elnyert pályázat összegéről az önkormányzat, elfogadták a település környezetvédelmi programját és elfogadott egy felajánlott ingatlant az önkormányzat. 

Megjött a gólya

2020-ban ennek dátuma április kilencedike – legalábbis az első észlelés ezen a napon történt. A kijárási korlátozások miatt csak egy korábbi képet tudunk róla közölni, remélhetőleg hasonlóan jó állapotban van. 

 

Elkészült a kismarosi tojásfa

Régi német hagyomány, hogy a bokrokat és a fákat húsvéti tojásokkal díszítik, amit egyszerűen Ostereierbaumnak, vagyis húsvéti tojásfának neveznek. Az egyik legnevezetesebb tojásfa Türingiában van, a Saalfelder Ostereierbaum (Saalfeld-i húsvéti tojásfa). Hogy miért is alakult ki a hagyomány, arról nincs pontos információ, de a kismarosi Ostereierbaum mindig különlegesen szép – hiszen körülötte is feldíszítik a teret gondos kezek. Köszönjük Zachingerné Erdővölgyi Melittának és Delacasse Ivettnek, valamint segítőiknek!

 

A Wikipédia amúgy ismer tojásfa nevű élő növényt is, de az értelemszerűen nem tojást terem.

Tíz civil szervezet kéri a kerti hulladékok égetésének tiltását

Térségbeli civil szervezetek közösen fordultak a Dunakanyar bal parti településeinek polgármestereihez, hogy minden érintett településen tilos legyen elégetni a kerti hulladékot – írta meg a Váci Napló. A civilek – köztük két kismarosi szervezet is, a Magosfa és a Teleház – az avar és a kerti hulladék égetésének megtiltását, lakossági felvilágosító kampányt és az illegálisan égetőkkel szembeni fellépést sürgetik.

Iskolabővítés

Még egy hónappal közelebb kerültünk ahhoz, hogy Kismaroson 16 tantermes, szabványos kézilabdapályás tornatermű iskola épüljön. A munka az előkészítő fázisban jár, a beruházó június végéig készíti el a kormánynak a döntéselőkészítő anyagot, a kormány pedig szeptemberben határoz a megvalósításról. A kivitelezés legkorábban jövő nyáron indulhat. Az iskolabővítési, iskolaépítési program 16 pest megyei települést érint. 

Lakatos Péter