Súlyosbodik a járvány, de Kismaroson nincs ellátási gond, az élelmiszerboltok és a gyógyszertár is képes ellátni az ittenieket. A vírus terjedése, de kifejezetten a terjesztése ellen mi magunk is tehetünk maszk viselésével a közösségi terekben – például a boltban. Befoltozzák a kismarosi biztonsági kamerarendszer hiányosságait, de a testületi ülés megtartásáról egyelőre nincs pontos információ a kihirdetett veszélyhelyzet miatt. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója.

Koronavírus

Vasárnap reggelre 131-re emelkedett a regisztrált koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Hat ember elhunyt a fertőzés következtében és 16 embert gyógyultként tartanak számon. A fertőzés a csoportos megbetegedések szakaszába lépett, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol jelen lehet a vírus. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, az maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

A helyi kisboltokban egyelőre nincs pótolhatatlan hiány az árucikkekből. A CBA vezetése egyedül az élesztő kapcsán jelezte, hogy akadozik az ellátás, míg a Liget utcai Reál vezetője, Stedra Sándor a fertőtlenítők kapcsán jelezte, hogy egyelőre nem minden márka kapható. Kóka Vegyesboltjában is csupán időszakosan hiányzik egy-egy féle árucikk. Az élelmiszerellátás tehát Kismaroson folyamatosnak látszik.

A Málnalevél Patika vezetője szerint gyógyszerből van elegendő, igyekeznek nagyobb készletet raktáson tartani, azonban a nagykereskedők a hirtelen megugrott kereslet miatt nehezebben tudnak kiszállítani, hiszen mindenhonnan egyszerre jeleztek igényt feléjük. Dr. Balogh Anikó szerint a fertőtlenítő az egyetlen, amiből nagyon nehéz utánpótlást szerezni, de a gyógyszerellátás elmondása szerint nincs veszélyben. A választék esetenként csökkenhet – tette hozzá.

Mind az élelmiszerboltban, mind pedig a patikákban feszített munka folyik, a kitartásukat ezúton is köszönjük az ott dolgozóknak!

A Kismarosi Segítő szolgálatnak jelenleg van öt regisztrált segítője, köztük egy képviselő, Krebsz Botond az elsők között jelentkezett. Eddig egy ellátott egy házaspár és egy egyedülálló hölgy. Eddig ők azok, akik közeli hozzátartozó segítségét nélkülözni kényszerülő idősek. A jelentkezés önkéntes, a szolgálat heti kétszeri ellátást biztosít, a feltételeiről itt írtunk korábban. 

A különleges jogrend szerinti veszélyhelyzetben az önkormányzat gondoskodik azokról, akik hatósági karanténba kerülnek vagy más okból önellátásra képtelenné válnak. Ha erre sor kerül, akkor külön csapat látja el az egészségeseket és a karanténban lévőket, hogy a fertőzésveszélyt minimalizálják. 

Közös kommunikáció készül öt dunakanyari településsel. Zebegény, Szokolya, Kismaros, Nagymaros és Verőce hamarosan közösen tájékoztatja a településen élőket és a településre érkezőket a koronavírus megfékezésére tett óvintezkedésekről offline és online formában is. 

Péntektől az önkormányzat játszótereinek eszközei le vannak zárva, erről holnaptól írásos figyelmeztetés is kikerül. 

Az egészségügyi szakemberek tájékoztatásával összhangban a szájmaszkok viselésével kapcsolatos fontos információ, hogy a maszk viselése biztosítja a vírusos fertőzéssel megbetegedett ember számára, hogy zárt térben ne fertőzzön meg másokat is.

Mivel a betegség tünetmentesen is lappanghat sok ember szervezetében, potenciálisan sokkal több vírushordozó lehet, mint amennyien megbetegedtek. A tünetmentesség esetén is védi a maszk viselése az egészséges embereket a fertőzöttől, tehát mindenki viseljen maszkot, aki kénytelen zárt térben, vagy mások közelségében tartózkodni.

Iskolabővítés

Az iskolabővítés ügyében újabb hivatalos részletek nem derültek ki, viszont rendkívül élénk lett a közbeszéd a fejlesztés kérdései kapcsán. Erről itt írtunk (pontosabban kérdeztek az olvasók) bővebben.

Térfigyelő kamerák

Ajánlattételi felhívást ad közre az önkormányzat a térfigyelő kamerarendszer beszerzésére és felszerelésére. A felhívás szerint a temetőnél és az Öregszőlőnél megmarad, a Szarvas szobornál egyet leszerelne és három újat telepítene, a P+R parkolónál kettőt leszerelne és egyet telepítene, a gyógyszertárnál kettőt, a Liget utcában pedig négyet telepítene az önkormányzat. A Rozmaring utcában vadkamera létesülne. 

Egészségház közbeszerzés

Kiírta a megváltoztatott és pontosított műszaki tartalmú Egészségházról a közbeszerzést az önkormányzat. Erre március végéig várják az ajánlatokat, amelyekről a képviselő-testület dönt majd. 

A képviselő-testület? Összegyűlnek?

Egyelőre nem világos, hogy a bevezetett különleges jogrendben, a kihirdetett veszélyhelyzetben megtarthatóak-e a képviselő-testületi ülések. A munkaterv szerinti márciusi ülés többszörös halasztás után biztosan áprilisra csúszik, de a testületi ülések megtartásával kapcsolatosan az önkormányzat továbbra is választ vár a kormányhivatal hatósági főosztályától – közölte a polgármester.