Enyhített a kormány a kijárási korlátozásokon Pest megyében is, a szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez nem a járvány vége, csupán a szigorúság enyhül. A közösségi élet is újraindulhat hamarosan, persze szabályok közé szorítva. Elindult az építkezés az Egészségháznál, eltűnt néhány kiszáradt akác a Szokolyai út mellől. Majdnem ötszáz új ügy a karantén mérlege az önkormányzatnál. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója.

Vírushelyzet

Itt a vége, de valami új kezdődik. Feloldották a korlátozásokat Pest megyében és a fővárosban is, lassan hasonlítani kezd a karantén előtti életre a környezetünk. A Csibi terasza hétfő este alaposan meg volt rakva mosolygó társaságokkal, vélhetően mindenkinek hiányzott már a társas élet. Egyelőre azonban nem ugyanolyan a világ, mint tavaly ilyenkor. De legalább hasonlít.

Kismaroson nem csak a büféterasz üzemel, de a játszóterek is kinyitottak, sőt minden, eddig korlátozás alá eső üzlet is. A legtöbb helyen maszkban fogadják az érkezőket. 

A két hete bejelentett vidéki nyitás után kissé emelkedő számokat mutat az új fertőzöttek száma, a környékünkről már a napi összes új fertőzött kevesebb  mint fele jön, a többiek vidékiek. Éppen ezért fontos, hogy tartsuk a tisztes távolságot és a zárt helyeken mindenképpen viseljünk maszkot. Az utóbbi időben még a korábbi ellenzők is kiálltak a száj és az orr eltakarása mellett. 

A Segítő Szolgálatra továbbra is szükség van. A korlátozások enyhítése után is nyolc helyi idős ember kérte, hogy az önkéntesek gondoskodjanak róluk. A Szolgálat éppen ezért továbbra is figyel az idősekre. 

A szomszédos Verőcén visszatérhetett a Migazzi Otthonba négy idős beteg. Ők szerencsésen meggyógyultak az új típusú koronavírus-fertőzésből, gyógyultan hagyták el a kórházat.

A ma reggeli adatok szerint 3535 fő fertőzöttről tudni, kicsivel nőtt az aktív betegek száma is. Pest megyében 476 fertőzöttet regisztráltak az elmúlt két és fél hónap alatt. A járvány eddig 462 halálos áldozatot követelt Magyarországon. 

Egészségház 

Ma reggel felvonultak a munkagépek az Egészségházhoz, elkezdődik az átépítés. A fogorvos emiatt az építkezés végéig Szokolyán rendel.  

Munka után pihenő gép az Egészségháznál 2020 májusában

Önkormányzat

Az eddigi mérleg szerint a kismarosi önkormányzatnál a kijárási korlátozások ideje alatt majdnem 500 új ügyiratszám jött létre, vagyis ennyi különálló ügy keletkezett – mondta el kérdésünkre Kismaros polgármestere. Neubauer Rudolf szerint a hivatal dolgozói példás munkát végeztek otthonról is, az ügymenet nem szenvedett csorbát. 

A kijárási korlátozások enyhítésével megtarthatók a képviselőtestületi ülések is, a polgármester szerint a következő ülésre legközelebb június közepéig sort kell keríteni. 

Egy hónappal meghosszabbodott a lehetőség az üdülőtulajdonosok számára, hogy a nyári időszakra számukra rendelkezésre álló hulladékos zsákokat átvegyék. Ezt az önkormányzatnál tehetik meg. 

A héten néhány veszélyes fát is kivágatott az önkormányzat a közútkezelővel közösen. A Szokolyai út mellett, egy nehezen megközelíthető parton kiszáradt akácokat jelentettek, ezeket távolították el. 

Bónusz: a TV2 egykori humoristája felfedezte, hogy Kismarosról Verőcére régebben járt a kisvasút. A tervek szerint hamarosan újra lesz összeköttetés a két település határán fekvő parkolóig, addig azonban valós időben végigjárhatják virtuálisan az elhagyott vágányt.