Június másodikától kinyitnak az iskolák – jelentette be az oktatási államtitkár.

Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy a járványveszély mértéke érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-étől visszatérnek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket, nyáron egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le.

A digitális oktatás szerinte bevált, tehát az iskolákba nem kötelező visszatérni a diákoknak, de csoportos foglalkozásokat tarthatnak a tanárok, ahol felzárkóztató, a tanulást támogató foglalkozásokat szervezhetnek.

A ballagásokat, évzárókat nem kell megtartani. Ezzel kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott, hogy „átgondoltan, kevesebb résztvevővel, akár az adott osztályok számára a hagyományostól eltérő, az egyidejű tömeges jelenlétet mellőző módon a ballagás és a tanévzáró megszervezése is lehetséges”.

A bejelentés szerint ebben az évben az iskolák sem zárnak be nyárra. Június végéig kell biztosítaniuk a felügyeletet, a gyerekek nyári elhelyezéséhez pedig felmérést végeznek.

Megkerestük a kismarosi Vilcsek Gyula Általános Iskola igazgatónőjét, aki későbbre ígért részletes tájékoztatást az újrainduló iskolai működéssel kapcsolatban.