A képviselő-testület Sátántangót nyomott a vírushelyzet utáni első ülésen, közösségi célú sittgyűjtőt találtunk, Szokolyán pedig furán lazulnak a kerékcsavarok az autókon. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója. 

Egyre érdektelenebb a vírushelyzet, pedig a szakemberek figyelmeztetnek

Trehány a maszkhasználat, pedig elvileg zárt helyeken kötelező. De hát egyre csökken az aktív esetek száma, „kifele megyünk” hangzik mindenfelé. Közben a világban rekordok dőlnek az új fertőzöttek számában, de annyi biztos, hogy idehaza a számok alapján tényleg javul a járványhelyzet. A szakemberek szerint majd behurcoljuk a szomszédból, nyaralásból a következő hullámot. Ha lesz.

Képviselői Sátántangó

Majdnem olyan hosszúra sikeredett a képviselő-testületi ülés, mint Tarr Béla legendás mozifilmje a Sátántangó. A hét és fél óra körülbelül ugyanolyan epizodikus is volt, a bennem élő hevenyészett statisztikus 45 percet mondana egy napirendi pont megvitatására – átlagban. Szokás szerint a bizottsági ülés vitte el az időt, a testületire már mindenki tudott mindent az adott ügyekről ahhoz, hogy lelkiismerete szerint mondjon igent vagy nemet. 

Szó volt 

– a bölcsődei közbeszerzés megindításáról, ehhez egy közbeszerzési szakértő is a képviselők rendelkezésére állt. 

– a kismarosi arculatot készítő Flying Object bemutatta az aktualizált kismarosi címer tervét. Megmutatnám, de a képviselők kérésére még dolgoznak rajta. Ez a pont be se került a testület elé. 

– szavaztak a Helyi Építési Szabályzat aktualizálását végző cégről, 

– a tavalyi zárszámadásról (itt derült ki, hogy nem fizettünk a nagymarosi korcsolyapályára egymilliót), 

-megújul néhány belterületi járda, a félbemaradt Zrínyi utcai és a Liliom utcai járdák (önkormányzati tulajdonban lévő járdák felújítására szólt a kiírás, a Kossuth utcai járda momentán még nem Kismarosé, hanem a magyar közúté)

– a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak adta a testület Falumúzeum jelenlegi épületét, ők ugyanis nyertek 14 milliót, amiből felújítják és egy Sváb Emlékezet Centrumot hoznak létre benne. Erről egyelőre bővebbet nem tudni, de a képviselők extra garanciákat kértek arra, hogy az épület szebb legyen és közösségi célra használják (hivatalul fogalmazva: “kulturális helyi örökség- védelmének megóvásának és gondozásának elősegítése érdekében”)

–  a testületről a polgármesterre ruházott feladatok is szóba kerültek napirendi pontként

– a képviselői szemétgyűjtő akció összegzését is meghallgathattuk, 

– ahogy a közterület-felügyelő beszámolóját is

– a lejárt határidejű határozatok és a két ülés közötti polgármesteri intézkedések pedig írásban érkeztek a képviselőkhöz. 

Ezek voltak a napirendek. 

Ezen felül vita indult például azon, hogy mennyi pénzről dönthessen a polgármester a testület nélkül. Ez eddig havi egymillió forint volt, volt aki ezt évi egymillióra vágta volna vissza, más havi ötszázezret javasolt. A következő ülésen amúgy is nekiesnek az SzMSz (SZervezeti Működési Szabályzat) módosításának, az szintén izgalmas lesz. Felmerült, hogy a testületi ne hétfőn, ne a bizottsági után, ne egy napon, ne digitális előkészítéssel, ne öt napos kiküldési határidővel legyen. Összességében elég sokszor felmerült, hogy ne. 

Személy szerint azt remélem, hogy a következőt már otthonról is lehet követni, felmerült ugyanis az is, hogy rögzítse videó az üléseket. (Privát megjegyzés: szerintem streamelni kellene, jó visszajelzés volna, hogy fogy a nézőszám a YouTube-on a tizenkettedik perctől). Egyébként a következő maximum kísérleti stream lesz, a technika és a törvényi háttér sem adott egyelőre. Na majd az SzMSz módosítás!

Az Egészségház épül

Jelenleg itt tart: 

 

A védőnő kerül az új szárnyba, esetleg gyerekorvos, amit már régóta hajt a település. Csakhogy gyerekorvosból (is) kevés van, ahogy háziorvosból is. 

( Jelenleg 102 tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen felnőtt háziorvosi és 105 házi gyermekorvosi praxis van az országban. A legnagyobb hiány a vegyes praxisokból van, melyekben felnőtteket és gyerekeket is ellátnak az orvosok. Ezekből 230 tartósan üres – 24.hu.)

Orvosi eszközökre egyébként sikeresen pályázott az önkormányzat, de további pénzt az Egészségház teljes rekonstrukciójára nem sikerült szerezni. 

Az új iskola megvalósítási tanulmányának terve elvileg már a miniszter (Emberi Erőforrások, nem Oktatási) előtt hever, aki ezt a hónap végéig előkészíti a kormány felé, a kormány pedig szeptemberben dönt róla. Azért elvileg, mert hivatalosan nincs információ, csak a korábban kihirdetett menetrend alapján írom. 

Nyitva van a könyvtár

A korlátozások enyhítésével

Ideiglenes használati szabályzat:

 *a könyvtárba csak orrot és szájat fedő maszkban lehet belépni

*a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező

*a könyvtárban egyszerre 3 fő tartózkodhat

*a kölcsönzésre szánt idő jelenleg max. 15 perc

*számítógép használatára ebben az időszakban nincs lehetőség

*kérjük a védőtávolság betartását

Könyvcsomagok összekészítésére is van lehetőség, elektronikus vagy telefonos úton jelezhetitek ezt az igényt!

Kvázi kocsma

Itallerakat nyílik a Csiti kocsma helyén a kisvasútállomáson. A profil tehát marad alkoholközeli, a helyszín pedig iskolaközeli. Új ajtót már vágtak az épületre, az obligát tiltótábla is kikerül majd, hogy öt méteres körzeten belül nincs szeszelés, ez a szabály. 

Szerenád

A Falumúzeumnál szerenádot tartottak az ősöknek. Ez egy régi hagyomány, de a kör egyre szűkebb, amely megtartja. 

Közösségi sitt

A Kikiáltó a héten kapott egy észrevételt azzal kapcsolatban, hogy valaki sittet hord egy magántelekre az Irtás dűlőn. Azon túl, hogy ezt érdemesebb egyből az önkormányzat online bejelentőjére írni (én is oda küldtem be), vannak fejlemények. Relata refero, igazságáért nem kezeskedem, de eddig annyi derült ki, hogy létezik a közösségi célú sitt fogalma (vagy most megalkottam), mert úgy hírlik, hogy a sitt azért gyűlik, hogy azt bedarálva az utat foltozza ki vele a tulajdonos. Az ilyen akciót szintén érdemes megbeszélni az önkormányzattal, mielőtt Kétfarkú Kutya-eset lesz belőle (őket rendszeresen vegzálják amiatt, hogy önkormányzati tulajdont alakítanak át, ami jogilag védhető, szándékában ugyanakkor feddhetetlen).

Meglazuló kerékcsavarok a szomszédban

Szokolyán pedig egy vagy több csekély belátású ember lazítgatja a kocsik kerekének csavarjait – írja az ottani facebook. Az eset közeli, érdemes itt is figyelni. 

Lakatos Péter