Csütörtökön reggel kilenckor adják át a Sváb Emlékezet Centrumának (SEC) megújított épületét Kismaroson. Az eseményen beszédet mond Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő, Ritter Imre, a magyarországi német nemzetiségiek országgyűlési képviselője és Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője.

Mint a meghívóban írják, a Sváb Emlékezet Centrum ötlete három éve merült fel a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány Kuratóriuma körében. A döntéshozók a pályázatokat támogatásra méltónak tartották. Az első forrásból, 2019 őszén, a kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖK) megvásárolta a 2018-ban még magántulajdonban lévő, frissen felújított, egykori tanítói lakást. Ezzel párhuzamosan Kismaros Község Önkormányzata átadta az NNÖK-nak a Sváb Muzeális Gyűjteménynek otthont adó utcafronti részt (az épület másik szárnyát), rögzítve annak múzeumi funkcióját.

A tervezési munkákat Mányi István Ybl-díjas építész vállalta, aki 2020 januárjában részt vett a nagymarosi kezdeményezésű, a málenkij robotra elhurcolt, dunakanyari svábokra emlékező három napos gyalogtúrán, ahol baráti kapcsolatba került a Falumúzeum Alapítvány tagjaival. A neves építész ezután vállalta el az épület múzeumi funkcióknak teret adó, rekonstrukciós tervének elkészítését.

A bontási munkálatokból 400 munkaóra közösségi szolgálat keretében történt. A nagyobb bontási részek már a kivitelezőre vártak és ezeken a helyeken több váratlan feladat adódott. A homlokzatot korszerű eljárással meg kellett erősíteni, majd szellőző vakolatot kapott, ahogyan a lábazat is. A tornácot visszabontották. A felújítás során a homlokzat visszakapta eredeti arculatát a korabeli, kifele nyíló faablakokkal, de már korszerű hőszigeteléssel. A teljes villanyhálózat megújult, a kiállító helyiség huszonegyedik századi világítást kapott. Új burkolóanyag került a belső térbe és a tornácra. A fáskamrából akadálymentes mosdót alakítottunk ki. A pakolási, bontási, felújítási, visszapakolási feladatok másfél évet vettek igénybe.

A belső térben a tárolók is új, friss arculatot kaptak csiszolással. tapaszolással és festéssel, valamint megtörtént a biológiai bogármentesítés. A mai kornak megfelelő visszafogott színhasználat kellő alázattal illeszkedik a múlt századi tárgyakhoz, a paraszti életben használt hétköznapi eszközökhöz és a katolikus ünnepek szakrális tárgyaihoz. A belsőépítészeti munkák során kiemelt figyelmet szenteltek az alkotók az újrahasznosításra.

Hozzáteszik, hogy a Falumúzeum Alapítvány reménye szerint a SEC a Dunakanyar meghatározó kiállító, kulturális és közösségi terévé válik. A Duna menti svábok helytörténetének bemutatásán kívül a málenkij robot emlékezetét is ápolni kívánjuk. A sváb identitás erősítését múzeumpedagógiai eszközökkel is segíteni szeretnék: 2022 júliusára egy négyhetes napközis tábort már meg is hirdettek.

Lakatos Péter