Kismaros polgármestere, Neubauer Rudolf és a térség országgyűlési képviselője, Rétvári Bence is beszédet mond a kismarosi bölcsőde új épületének átadóján és az ezzel egybekötött sajtótájékoztatón – derül ki a meghívóból.

Mint írják, a településen folyamatosan emelkedő gyermeklétszám szükségessé tette a korábban – szintén pályázati forrásokból – 150 férőhelyessé bővített és korszerűsített óvodafejlesztés után, 2017 márciusában a bölcsődei ellátás elindítását is. Ezzel Kismaros majdnem két évvel korábban eleget tett a Kormány által meghatározott törvényi kötelezettségének.

Az ingatlant önerőből vásárolta a falu, a családi bölcsődeként működő két csoport legfeljebb 14 gyermek fogadására volt alkalmas. A bölcsődei ellátás kezdettől fogva térítésmentes a szülőknek, a Búzaszem és Mustármag Családi Bölcsődei Csoport
fenntartója pedig a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Szent Anna Katolikus Családi Bölcsőde Hálózata.

A pályázat benyújtásának célja az volt, hogy a meglévő épület helyén egy nagyobb, korszerű, gazdaságosan fenntartható és magas színvonalon üzemeltethető bölcsőde valósoljon meg, megfelelve a mostani létszámigénynek és elvárásoknak, valamint
felkészülve a Kismaroson és környékén letelepedő kisgyermekes családok igényeinek és elvárásainak is.

A 95%-os intenzitású pályázat közbeszerzése 2020-ban zárult, a nyertes ajánlattevő 2021. márciusában vette át a munkaterületet. A kivitelezés során felmerült, nem várt műszaki feladatok, alaperősítés, technológiai átalakítás, etc. ellenére az eredeti költségvetés szerint valósult meg a beruházás. A pályázat valamennyi indikatív eleme, valamint a megrendelő valamennyi elvárása teljesült – áll az előzetesen kiküldött összefoglalóban.

Lakatos Péter

(A kiemelt képen a bölcsőde eredeti látványterve szerepel. Forrás: Kismaros Község Önkormáyzata)