„… kisvasutazni” – ezt mondta a térség országgyűlési képviselője a kisvasút állomásán. Rétvári Bence a kisvasút felújításáról, rekonstrukciójáról tartott sajtótájékoztatót, amelyben a fenti mondat is elhangzott és arra is felhívta a figyelmet, hogy Szobról viszont indulnak kisvasút járatok – ha valaki mindenképp a Börzsönybe vágyik.

A Királyréti Erdei Vasúton 14 kilométer hosszan kicserélik a síneket, új vagonokat állítanak forgalomba és felújítják a gőzmozdonyt is. A teljes munka mintegy másfél milliárd forintba kerül és jövőre fejeződik csak be.

Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselője és Horváth Barnabás, az Ipoly erdő Zrt főmérnöke

Horváth Barnabás, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke, a vasút üzemeltetője arról beszélt, hogy a legutóbbi felújítás 1978-ban volt, akkor a 600 milliméteres nyomtávot kiszélesítették 760 milliméteresre. A kerékpáros turistákat is várják, hiszen a kisvasúttal úgy lehet eljutni a Börzsöny szívébe, hogy nem fárad el a bicajos, mire a hegy szebb tájaira ér.

A főmérnök azt is hozzátette, hogy a kisvasút környezetbarát megoldás a turizmusra, az Ipoly Erdő pedig minden fejlesztést annak rendel alá, hogy megőrizze a környezetet az unokáinknak.

Egyébként tudták, hogy a Börzsöny és környéke Magyarország legritkábban lakott körzete? Rétvári Bence szerint ez így van.