A kormány döntött: bezárja az iskolákat. Ez speciális helyzetet teremtett az egész országban. Kismaroson a település fenntartásába tartozó óvoda a polgármester és a Ritzl Erika óvodavezető megegyezése szerint szintén bezárna, de vélhetően ehhez is engedély kell. A Művelődési Házban a programokat és a sportfoglalkozások lemondását illetve szüneteltetését kérik szervezőktől. Áron atya szerint a miséket egyelőre megtartják.

Iskola

Az új típusú koronavírus-fertőzés terjedése miatt tegnap este a miniszterelnök rendkívüli bejelentést tett: hétfőtől nem látogathatók az iskolák. A gyerekek otthonról tanulnak, bevezetik a digitális oktatást. Korábban a kormány veszélyhelyzetet hirdetett az egész országra a fertőzések terjedésének megakadályozására.

Az intézkedés nem hetekre, hanem vélhetően hónapokra szól – ezt szintén a miniszterelnök mondta, ahogy azt is javasolta, hogy ne a nagyszülőkre hagyjuk a gyerekeket. Az idősek ugyanis sokkal inkább veszélyeztetettek, a tapasztalatok szerint náluk a betegség lefolyása sokkal erősebb tünetekkel jár. A kormányzat újabb és újabb intézkedéseket ígér a bezárt iskolák utáni életre.

Nyúli Edina intézményvezető a Kikiáltó kérdésére azt mondta, vélhetően minden tanárnak biztosítani tudják az eszközöket ahhoz, hogy a távoktatás elinduljon. Ennek megszervezése a tankerület feladata, a részletekkel kapcsolatban folyamatos lesz az egyeztetés. Azt is elmondta, hogy a digitális oktatásra központi kritériumrendszert alakítanak ki, amelyhez a Vilcsek Gyula Általános Iskola intézménye alkalmazkodni tud.

Az igazgatónő arra kéri a szülőket, hogy figyeljék a Kréta rendszert, az lesz a hivatalos tájékoztatás fóruma.

Óvodabezárás – bizonytalan

Az óvodák önkormányzati fenntartásban vannak, Kismaroson a polgármester az óvodavezető korábbi megegyezése szerint, ha a a kormány bejelenti az iskolabezárást, akkor az óvoda sem működik tovább. Ritzl Erika óvodavezető a Kikiáltónak ma reggel azt mondta, hogy a helyzet korábban egyértelműnek tűnt, a település illetve az óvodavezető dönthetett a bezárásról, jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a kormányhivatal állásfoglalására is szükség lesz. Ezért a cikk megjelenésének pillanatában nincs érvényes jóváhagyás az óvoda bezárásához, úgy tűnik tehát – még egyszer: ebben a pillanatban még – hogy az óvoda hétfőn kinyit.

Kultúra

A Művelődési Ház vezetője, Bognár Noémi a Kikiáltót arról tájékoztatta, hogy a ház nem zár be, de az időseknek és a gyerekeknek szervezett rendezvények és a csoportos foglalkozások vezetőit a polgármester javaslatára arra kérik, hogy függesszék fel a működést. Ez érinti a hétvégi Nosztalgia táncestet, a nyugdíjasklub működését és a pingpongot. A néptánc és a karate rendszeres folytatása a vezetők döntésén múlik, a polgármester azonban azt kéri, hogy ezeket a programokat se tartsák meg.

UPDATE: Kelemen Ákos karate-,  és Borz Berta néptánccsoportjainak nagy létszámú gyerekcsoportjai bizonytalan ideig nem tartanak több foglalkozást, de a néhány fős felnőtt csoportok tovább működnek. Herter Szilvia gyerek tánccsoportjai nem működnek a vírusfertőzés veszélyének elmúltáig.

Csadó Klaudia a Kikiáltónak azt mondta, hogy a könyvtár zavartalanul működik, a nyitvatartás egyelőre változatlan. Lehetőség van könyvcsomag összekészítésre telefonos vagy elektronikus egyeztetés alapján. Időseknek házhoz is viszik, ha szükséges.

Sport

Sárkány Gyula a Fortuna SC részéről azt mondta, hogy ma lett volna edzőmeccs, azt már lemondták, de általában az edzések is bizonytalan ideig szünetelnek. Vélhetően a teljes futballélet leáll, információi szerint az európai példát követve a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség valószínűleg minden meccset is töröl. Vélhetően minden sportszakosztály hasonló döntésre jut, tehát a sportélet is leáll.

Hitélet

A kismarosi plébánia egyelőre a püspöki konferencia tegnapi ajánlását követi, amely szerint a miséket megtartják, de ha valaki úgy érzi, hogy beteg, az ne menjen templomba. Ez a reggeli állapot.

Amint biztosat tudunk, a változásokat közöljük.