Mint köztudott, július harmadik hetében táboroztak a kis háziasszonyok – nem mellékesen még két bátor legény is – és a tábori beszámolóban megígértem, hogy közkinccsé teszem az itt elkészített ételeket. Íme:
(Metélt) TÉSZTA
Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 tojás, só, víz A hozzávalókat simára összegyúrjuk majd jó vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott lapot csíkokra vágjuk és a lisztezett csíkokat egymásra rakva metéltre vágjuk, a felvágott tésztát megszárítjuk, vagy frissen kifőzzük.
CSIPETKE
Hozzávalók: tojás, só és liszt, amennyit felvesz. A hozzávalókból jó kemény tésztát gyúrunk és kicsipkedjük. A csipetkéket frissen befőzhetjük a levesbe, vagy jól megszárítva hosszan eltarthatjuk.
KIFLI, ZSEMLE
Hozzávalók :1/2 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 10 dkg olvasztott vaj vagy 1,5 dl olaj, 1 evőkanál cukor, két kávéskanál só, 3-4 dl tej. Az élesztőt 10 dkg liszttel és kb egy deci langyos tejjel felfuttatjuk. A maradék lisztet, sót és zsiradékot összekeverjük és a felfuttatott élesztőt hozzáadva dagasztani kezdjük. (géppel 5-6 perc) Ha kisimult a tészta, gombócot formázunk, és letakarva egy órát kelesztjük. A megkelt tésztából 16 gombócot formálunk, ezekből alakítjuk ki a kifliket vagy zsömléket. Ezeket tepsire rakva, letakarva kb. fél órát kelesztjük. Sütés: 200 C fokos forró sütőben 10-12 perc.
CSACSIFÜLE
Hozzávalók: 60 dkg liszt (eredetileg felesen rétes és sima) , 15 dkg zsír, 15 dkg vaj, 2 ek porcukor, 1 csipet só. 1 sütőpor (kevesebb is elég), 2 db tojás. 1 kis pohár tejfölben elkevert 2 dkg élesztő. A hozzávalókat összegyúrjuk, hűtőben néhány órát pihentetjük.
A kinyújtott tésztát pohárral kerek lapokra kiszúrjuk. A közepére sűrű, kemény lekvárt teszünk és a tésztát félbehajtjuk. A csatlakozó széleket jól lenyomkodjuk és sütőpapírral borított tepsire rakjuk. Sütés után még melegen porcukorba forgatjuk.
APFELMUSS
Hozzávalók : 2 kg alma, 1 liter víz, 3 ek cukor, 1 csipet só, 1 citrom leve. A megtisztított, lehéjázott, összevágott almát a vízben puhára főzzük többi hozzávalókkal együtt. Ha megfőtt, a főzőlét leszűrjük, és az esetleg szükséges ízesítéssel innivalóként tálaljuk. Az almát összeturmixoljuk, és kész is van az Apfelmuss..
FAGYI (fagyigépben)
Hozzávalók : 40 dkg gyümölcs (meggy, eper vagy málna, stb), 16 dkg cukor, 1,5 dl tejszín, kevés citromlé. A hozzávalókat jól kihűtve összeturmixoljuk, majd a kifagyasztott fagyigépben megfelelő állagúra keverjük.
PÁLCIKÁS JÉGKRÉM
Hozzávalók: 15 dkg málna vagy más gyümölcs, 22,5 dkg joghurt (natur vagy hozzáillő gyümölcsjoghurt), 5 ek porcukor, 2 ek. tej. Jól összekeverjük, majd betöltjük a pálcikás jégkrémformákba és a mélyhűtőben kifagyasztjuk.
KRUMPLIFŐZELÉK
A főzelék nem kimondottan a gyerekek kedvence. Kivéve talán a krumplifőzeléket, úgyhogy egyik nap ez került az asztalunkra sült kolbász- és virslikarikákkal.
1 kg krumplit apróra vágunk, majd sós vízben egy mokkáskanálnyi majorannával és 1-2 db babérlevéllel puhára főzünk. Gyönge rántást készítünk fokhagymával, tejjel fölengedjük, és a kifőtt krumplival összekeverjük, amiről a főzővíz nagy részét leöntjük. Forralunk még egyet rajta, majd tálalás előtt tejföllel és cseppnyi ecettel ízesítjük,
TŐTIKE
A tőtike szőlőlevélbe csomagolt darálthúsos étel. Mi kaporszósszal készítettük, de vannak vidékek, ahol paradicsomszósszal tálalják.
Hozzávalók : 0,5 kg darált hús, 1 gerezd fokhagyma, 1 marék rizs, só bors, 1 tojás
Az összegyúrt tölteléket megmosott szőlőlevélbe csavarjuk és a két végét begyűrjük. A lábasba fektetett tőtikéket felöntjük vízzel, ízesítjük és puhára főzzük. A főzővizet leszűrve kaporszósszal tálaljuk.
KAPORSZÓSZ
Gyenge rántást készítünk, sok-sok összevágott zöldkaprot és apróra zúzott fokhagymát teszünk bele. Tejjel felengedjük, sózzuk, pici ecettel ízesítjük. Végül tejfölt és frissen vágott kaprot keverünk bele.
SÁRGABARACKOS-MÁKOS GOMBÓC
Hozzávalók: 2 kg krumpli, 2 mokkáskanál só, 8 ek gríz. 8 ek liszt (jó púpos)
A megfőtt, meghéjázott krumplit összenyomjuk, és ha kihűlt összedolgozzuk a liszttel és a grízzel. A tésztából kis maroknyi darabot szakítva kilapítunk és megtöltjük. A töltelék most sárgabarack volt, de lehet szilva vagy, akár jó kemény lekvár is. A gombócokat sós vízben kifőzzük, majd cukros mákban megforgatjuk.
NYÁRS
Az előző években piknik csomagot készítettünk és a Duna-parton – az indiánok által gyújtott – tüzek parazsán sütöttük meg. Az idén a tűz gyújtási tilalom miatt az alufóliába csomagolt finomságokat nyársra húztuk és tepsibe sorolva sütőben sütöttük meg. A nyársra nagyobb kockára vágott csirkemellet, vastag karikára vágott kolbászt, hagymát, zöldpaprikát és sárgarépa karikákat fűztünk.Ne felejtsd el megsózni a húst!
CSOKI CHIPS
Hozzávalók: natúr kukoricapehely, kókuszreszelék és olvasztott csokoládé
Ha a hozzávalókat összekevertük, kanállal rakjunk kis csomókat sütőpapírra és hűvös helyen (nyáron hűtőben) hagyjuk megkötni. Fémdobozban jól tárolható, ha megmarad.
KŐLEVES
Ehhez nem is kell más, mint az, hogy tegyünk bele olyasmit, amit a levesbe gondolunk. Ilyenkor nyár derekán ez nem is nagy ügy, mehet bele hagyma, zöldpaprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, zeller, krumpli, karalábé, karfiol, zöldbab, borsó, már ami a zöldségféléket illeti. A tartalmát lehet erősíteni füstölt szalonnával vagy kolbásszal, gyengébb gyomrúaknak virslivel, vagy csirkehússal. Aztán keressünk egy jókora követ, és mossuk meg alaposan, de a mosószereket mellőzzük!!! Tegyük a főzőedény aljára, öntsük fel hideg vízzel, és sózzuk meg. Ezután jöhet bele a fenti zöldség-arzenál, majd, ha mindez puhára főtt, pirítsuk meg a szalonnát, a zsírból készítsünk rántást pirospaprikával és fokhagymával, apróra vágott zöldpetrezselyemmel. A végén kerüljön bele a húsféle, de enélkül is finom. Tejföllel is tálalhatjuk, főzzünk bele csigatésztát vagy csipetkét.
Mondhatná erre bárki, hogy ez egy egyszerű nyári leves, de akkor hol marad a varázslat és a mese?
Jó étvágyat kívánnak a főzőcskés táborozók: Balázs, Bogi, Ágoston, Maja, Virág, Hanna, Bori néni, Margó néni és Györgyi néni