Januártól lesz idegenforgalmi adó, inflációval nő több helyi adóteher is és megújul a címer – testületi döntések novemberben

0
991
Képviselő-testületi ülés Kismaroson 2022.11.21. A rezsiárak elszállása miatti takarékossági intézkedések nyomán a testület a Művelődési Ház kisterme helyett az Egészségház egyik helyiségében ülésezett.

A jövő évi adókról és a címer frissítéséről is döntöttek a képviselők novemberben. A 16 napirendi pontban ezekben a témákban születtek döntések, sorrendben: 

– támogatták volna egy állami tulajdonú terület elbirtoklását egy magánszemélynek, de a jogi viszonyok rendezéséhez magasabb szintű állásfoglaláshoz is kell, elvi támogatás

– beázik a csarnok öltözője, de csak a legszükségesebb javításokat végeztetnék el (a tankerületnek besegítve), mert hamarosan úgyis az egészet elbontja az állam. A falu annak fejében ad pénzt a tankerület projektjére, hogy a kismarosi sportegyesületek használhassák az épületet – jelezte Neubauer Rudolf polgármester. 

– módosították a következő évre vonatkozó pénzügyi tervet az energiaközbeszerzés kapcsán

– elfogadták a címer frissítését, a következő évtől a grafikailag egyszerűbb, modernebb jelképet használja Kismaros.

Kismaros régi és megújított címere egy képen

– kitűzték a közmeghallgatás időpontját (december 11. 15 óra, a könyvtárban)

– egyes önkormányzati rendeleteket hatályon kívül helyeztek

– elfogadásra jelölték a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását, amellyel kapcsolatban Poldauf Gábor képviselő kifogásolta a bizottsági és testületi ülések egy napra helyezését és javasolta, hogy a hét két külön napján tartsák ezeket, illetve azt is, hogy az új szabályozás három órában maximalizálja a testületi ülések maximális idejét. Kérte továbbá az egyik napirendi pont állandó megtartását, amelyben előzetes értesítés, előterjesztés vagy írásos javaslat nélkül is behozható bármely, a települést érintő ügy. Ezeket a képviselők elvetették, így az előzetesen beterjesztett új szabályzat lépett életbe. 

– a következő évi költségvetési koncepciót is elfogadták

adómódosítások: inflációt követve 1000 forint lesz az éves építményadó, az éves telekadó 30 forint/m2 lesz, és bevezették az idegenforgalmi adót is, 595 forintos vendégéjszakánkénti áron. A kommunális adó 26400 forint lesz, az iparűzési adóalap 2%. A bizottsági ülésen elhangzott az is, hogy az adók mértéke évek óta nem változott, a frissen bevezetett idegenforgalmi adó pedig arányaiban a környező településeken alkalmazott mértékű. Ott ezeket már korábban bevezette az önkormányzat.  

– a negyedéves költségvetési beszámolót is elfogadták

– módosították a harmadik negyedév költségvetési előirányzatát 

– elfogadták, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége levélben szorgalmazza a Magyarország számára lehívható felzárkózási és helyreállítási források mihamarabbi elérését.

– a lejárt határidejű határozatokról szóló beszámoló is átment

– a polgármester a beszámolójához kapcsolódóan elmondta, hogy idénre is megkötötték a szerződést az utakat karbantartó vállalkozóval. Indexált gáz és villanyárra sikerült közbeszerzéssel szert tenni, így a gáz mintegy ötszörösére drágul az önkormányzatnál, ahogy a villanyáramra is többszörös áron sikerült szerződést kötni. Elkezdődött a szociális tűzifa beszerzése is, jóval karácsony előtt kiszállíthatják. A testület elfogadta a beszámolót. 

– A lakosságot érintő aktuális ügyekben a Kukorica és Lejtő utcák vízelvezetése, a Kiskert utca meghosszabbítása, a Pillangó utcai sitt feltöltés és a Szokolyai úti padka tisztán tartása került elő.

A kismarosi legfőbb bizottság, a Pénzügyi, Ügyrendi és Településfejlesztési Bizottság legutóbi ülése itt nézhető vissza:

A képviselő-testület fent részletezett ülése pedig ezen a linken tekinthető meg:

Lakatos Péter