Közös közleményt adott ki a Dunakanyar hat települése, köztük Kismaros is, amelyben arra kérik a turistákat, hogy ha lehet, ne látogassanak a koronavírus-járvány veszélye idején a Dunakanyarba.

A koronavírus-járvány miatt a Nagymaroson, Zebegényben, Kismaroson, Kóspallagon, Szokolyán és Verőcén élők közösen arra kérik azokat, akik szeretik a Dunakanyart, hogy maradjanak most otthon! Kirándulásokat is csak a saját környékükre szervezzenek!

Ezt nemcsak a saját, hanem az Önök érdekében is kérjük.

Kismaros és Királyrét között a kisvonat nem közlekedik. Éttermeink, múzeumaink, látogatóközpontjaink legtöbbje zárva tart, a honlapjaikon megfelelő információhoz juthat. Kérjük, csatlakozzon a Maradj Otthon kampányhoz és kövesse a hivatalos intézkedéseket!
Bízunk abban, hogy a járvány végeztével újra élvezhetik a Dunakanyar szépségeit.

Segítségüket köszönik a fenti önkormányzatok és a település lakói! – írja a közlemény.

Korábban a napi.hu már arról cikkezett, hogy parkolókat zárnak le a járvány miatt a Dunakanyarban. Mint a tegnapi cikkben írták Dömös a honlapján hívta fel a figyelmet, hogy nagy örömükre szolgálna, ha elhalasztanák a természeti adottságokban páratlan falu felkeresését, a kirándulók ugyanis veszélyt jelentenek a falu népére.

Visegrád is nagy kedvence a kirándulóknak. Ott odáig ment az önkormányzat, hogy a járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel már parkolókat zártak le – fogalmaz a napi.hu cikke.

Bár a cikk és a közös felhívás is még a kijárási korlátozás bejelentése előtt született, a törvény értelmezése szerint a kirándulás továbbra sem tilos. A rendelet ugyanis úgy fogalmaz, hogy „egyéni szabadidős sporttevékenység”, illetve „szabadidős séta” céljából egyedül vagy a családdal is ki lehet mozdulni, ha az idegenektől az ember megtartja a másfél méternyi távolságot.

A törvény azonban éppen azért született, hogy minimálisra csökkentse a járvány terjedési sebességét. Ehhez pedig arra van szükség, hogy az otthonunkat tényleg csak nagyon indokolt esetben hagyjuk el, az érintkezések számát a lehető legkevesebbre csökkentsük.

(A kép illusztráció, a 24.hu újságírója készítette egy dunakanyari kiránduláson)