Kismaros tele van tervekkel

0
1123

A LEADER-ben pattog a labda.

Kismarosnak a többi környékbeli kistelepüléshez hasonlóan igyekeznie kell, hogy megteremtse az alapműködésén felüli forrásokat. Az egyik lehetőség a korábban létrehozott LEADER egyesületek által bonyolított forráselosztásokra figyelni. A LEADER egyesületek központi forrásokat osztanak el oly módon, hogy a körzetükben lévő települések igényeit előzetesen felmérik, összesítik, feldolgozzák, majd felterjesztik a Vidékfejlesztési Minisztériumba. Ezt követően döntenek arról, hogy milyen pályázatokat, milyen nagyságrendű pénzekkel támogatnak. Idén jött el az ideje annak, hogy a következő öt éves munkaterv elkészüljön és felmérjék, hogy a ciklusban milyen ötletek megvalósulását támogassák.

A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezetének vezetője Neubauerné Szatmári Zsuzsa február elején kereste meg a kismarosi önkormányzatot, hogy a helyi stratégia elkészítéséhez küldje meg azokat a fejlesztési terveket, amelyeket szükségesnek látnak megvalósulni. Parragh Gábor alpolgármester a projektötlet adatlapot valamennyi kismarosi, civil szervezetnek megküldte. Az együttműködő személyek segítségével több stratégiai fontosságú cél megfogalmazódott, amelynek megvalósulása a településen élők életminőségét hivatott javítani. A projektek részletes kidolgozása, szükségessége, elvárt eredményei, fenntarthatósága, támogatási mértékének meghatározása is feladat volt. A munka eredményeként a héten 26 projektötlet érkezett a Börzsöny LEADER csoporthoz Kismaros önkormányzatától. Ezt fejelték meg a Művelődési és IKSZT házak, valamint a Nagyboldogasszony háza, és a Ciszterci nővérek által beküldött további ötletek.

prj2

Az önkormányzat három nagy projektötletet is beküldött: szeretnénk a jövőben út- és járdaépítésre, valamint árvízvédelmi és csapadékvíz-elvezetési beruházásokra pályázni. A többi, kisebb léptékű projektötlet, több mint 600 millió forint becsült költséget tesz ki. A mintegy harminc oldalas dokumentáció létfontosságú és a település esztétikai értékét, az itt élők mentális közérzetének javítását is célzó terveket is tartalmaz. A kismarosi zöld óvodától (új óvodaépülettel) az egészségházon át, a tehetségponton, az e-közigazgatáson, az idősek napközi otthonán át, az arculattervezésről szóló ötletpályázatig széles a paletta. A projektek között szerepel helyi védettség alá helyezést, tájházat, elektromos hálózat fejlesztést, információs táblák és utcanév táblák készítését, köztéri padok és szemetesek kihelyezését, köztéri kamerarendszert, a hivatal információs rendszereinek fejlesztését, a közintézmények energiahatékonyságának fejlesztését, tanösvények kialakítását célzó ötlet.

Reményeink szerint a döntéshozók a benyújtott dokumentációból fel tudják mérni, milyen fontos célokhoz kell forrásokat rendelni az elkövetkezendő öt évben.