Környezetvédelmi beruházás a DDC-nél

0
1452

Közel 7 milliárd forintos környezetvédelmi beruházást valósított meg a Duna-Dráva Cement Kft. a Váci Cementgyárban, amelynek fontos célja volt a  porkibocsátás minimális szintre csökkentése. A modernizáció hozzájárul az üzembiztonság növekedéséhez, ezáltal a továbbra is fenntartható cementgyártáshoz, illetve a következő évtizedekre is biztosítja, hogy megbízható és stabil munkáltatóként legyen jelen a térségben.

A Duna-Dráva Cement Kft. több mint fél évszázada meghatározó gazdasági szereplője Vác és vonzáskörzetének, a térség egyik legnagyobb munkáltatója. Termékei a mindennapi élet meghatározói, a beton – és ezáltal a cement is – a víz után a világon második leggyakrabban használt anyag. Filozófiájuk egyik legfontosabb pillére a fenntarthatóság, mint például a mértéktartó gazdálkodás az energiával és a természet ásványkincseivel, vagy a szelektív hulladékgyűjtés.

2016-ban újabb mérföldkőhöz érkezett a Váci Cementgyár, hiszen komplex modernizációs folyamatba kezdtek, amelynek eredményeként a mainál is korszerűbb körülmények között folytatják a jövőben gyártási tevékenységünket, szem előtt tartva a környezet megóvását. A környezetvédelmi beruházás már a jövőben szigorodó kibocsátási határértékeket messzemenően meghaladó, még inkább környezetbarát cementgyártást tesz lehetővé. 

ddc

A 2016 és 2018 között megvalósított műszaki fejlesztéssel és a még korszerűbb technológiai megoldások alkalmazásával újabb lépést tettek a fenntarthatóság irányába. A beruházás első része 2017. március elején fejeződött be. Ez idő alatt kicserélték a két hőcserélő ciklon fokozatot és a füstgáz vezetéket is, illetve a klinkerhűtő részleges modernizálása is megtörtént. Áprilisban befejeződött az új kalcinátor torony alapozási munkálata, ezzel párhuzamosan épült a bypass és a 32 méter magas siló alapja is, valamint elkészült a siló körüli infrastruktúra. 2017 hátralévő részében elkészült az új kalcináló torony acél tartószerkezete. 2018-ban, a beruházás záró, utolsó három hónapos – egyben legtöbb feladatot tartalmazó – időszakában megkezdődött az új kemence – és filter technológia beépítése. Az eddig használt elektrofiltert korszerű, zsákos filterre cseréltük. A filter felel a kemencevonal portalanításáért. Az új szűrőrendszer előnye, hogy még üzemzavar vagy áramkimaradás esetén sem engedi, hogy kiporzás történjen.

Forrás: DDC