(A cikk javítva 03.29-én 11:30-kor: nem kettő, hanem egy ember került hatósági karanténba)

Hatósági karanténba került egy ember Kismaroson.

Az április 10-ig tartó járványügyi megfigyelésre és lakhelyelhagyási korlátozásra azért volt szükség, mert fertőzött országból érkezett haza. A hatóság ebben az esetben feltételezi, hogy a fertőző betegség kórokozója a szervezetükbe került, illetve ő is a betegség lappangási szakában van.

A polgármester felvette vele a kapcsolatot, a karantén alá helyezettről szükség esetén az önkormányzat gondoskodik, ez rendeletben előírt feladata.

Mit jelent a hatósági karantén a gyakorlatban?

A megfigyelés alá helyezett személy a karantén végéig (jelen esetben április 10-ig):

– otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Otthonában vendéget nem fogadhat.
– köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz, stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha, stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni.
– szükséges egészségügyi ellátás esetén köteles a kezelőorvossal/ügyeletes orvossal előzetesen egyeztetni.
– légúti tünetek (láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.
– az átadott figyelmeztető feliratot köteles a tartózkodási helyének bejárati ajtaján elhelyezni.

Külön felügyelet a karanténban lévőknek 

A Kismarosi Önkormányzat a hatósági karanténban lévők, a potenciálisan fertőzöttek és a későbbi igazolt betegek ellátására külön csapatot épít – közölte az alpolgármester. Aradi Szilveszter szerint el kell kerülni, hogy a karantén alatt lévőket, fertőzötteket és a segítő szolgálat ellátottjait ugyanazok a személyek lássák el.

A Segítő Szolgálatnak eddig 13 segítője és 17 ellátottja van. A rendszerbe jelentkezni a 0620 360 1827 telefonszámon lehet akár segítőnek, akár 65 év felettiként, ha segítségre van szüksége az ellátásban és ezt rokonaival nem tudja megoldnai. A szolgálat 65 év alattiakat is ellát, akik krónikus betegségben szenvednek, hiszen ők is súlyosan  veszélyeztetettek a vírus okozta megbetegedésekben.

Nagyot nőtt az igazoltan betegek száma reggelre

Ma reggelre 400 fölé ugrott a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma Magyarországon – írja a koronavirus.gov.hu. A megbetegedettek száma 65-tel nőtt, egy hétvége alatt harmadával emelkedett az igazoltan betegek száma. Jelenleg 408 regisztrált koronavírusosról tud a hatóság.

Ketten életüket vesztették ma reggelre, így összesen már 13 a halálos áldozatok száma idehaza.

Az országos tisztifőorvos szerint a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk a járványnak. Ahhoz, hogy a tömeges fertőződéseket elkerüljük, be kell tartani a hatósági előírásokat.

Nagyon fontos, hogy aki teheti, maradjon otthon és tartsa be a kijárási korlátozásokat!