Azt senki nem tudja önmaga eldönteni, hogy koronavírusos-e valójában, de gyanú egyre inkább ébredhet bárkiben. A hivatalos tájékoztató szerint ugyanis mindenhol van már fertőzött vagy lappangó vírusterjesztő. Lássuk tehát a gyakorlati részét annak, hogy mi történik, ha beüt a baj. Lázzal, gyengeséggel, köhögéssel vagy csak fáradtsággal. Dr. Székely Zsuzsanna, Kismaros háziorvosa válaszol. 

Hívjuk fel a háziorvost!

A háziorvos ebben az esetben távdiagnosztaként működik – mondta el a Kikiáltónak Dr. Székely Zsuzsanna háziorvos. Egy kérdéssoron kell végigmenni (ez az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatója alapján változni fog), aminek az a célja, hogy a valószínűbbé tegye a diagnózist. Persze a háziorvos rákérdez a különböző tünetekre is, mint a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Ha fennáll a gyanú, hogy a tüneteket produkáló koronavírus fertőzött, akkor a háziorvos értesíti a központot és tesztet kér a betegre. 

A legtöbben otthon hordják ki a betegséget, házi karanténban

A házi karantén sokkal szigorúbb, mint a kijárási korlátozás – mondja a doktornő. Ebben az esetben otthon, lehetőleg ágyban lábadozik a potenciális koronavírusos, birkózik a tüneteivel – 14 napig. Nem öt vagy hét napig, mert ahogy Dr. Székely Zsuzsanna elmondta, annak nincs értelme, hogy ha az ember jobban érzi magát, akkor megszünteti az elzárást. A láz és a köhögés esetenként hetekig eltart.

Hogy a beteg ne fertőzze meg a családját,  javasolt a szobafogság, az hogy csupán egyvalaki érintkezzen a beteggel a családból. Külön étkészlet, külön kezelt ruházat, fürdőhasználat után fertőtlenítés. Ha tud használni külön mellékhelyiséget, akkor az a legjobb. A karantén arra is vonatkozik, aki a beteget ápolja – tehát egy potenciális vagy igazolt beteg a gyakorlatban a teljes háztartást karanténra ítéli. 

Önkéntes karantén, vélelmezett megbetegedés esetén érdemes segítséget kérni a rokonoktól, szomszédtól vagy az önkormányzattól az ellátásban. Igazolt fertőzés esetében, hatósági karanténnál ez amúgy is a helyhatóság feladata. 

Hogy lesz a lázas köhögésből igazolt fertőzés?

Teszttel. A tesztet nem a háziorvos végzi, hanem az ÁNTSZ, abban az esetben, ha ezt a háziorvos indokoltnak tartja és jelzi. Két dolgot kell eldöntenie a telefonban a doktornak: egyrészt, hogy kell-e kórházi kezelés vagy otthon maradhat a beteg.Másrészt, a protokoll alapján meg kell határozni, hogy koronavírus fertőzésre gyanúsnak minősül-e, vagy sem. Innentől az állam veszi át a feladatot, de azt ki kell emelni, hogy már a gyanú esetén is él a házi karantén. 

Helyben jól csináljuk. Majdnem jól. 

Dr. Székely Zsuzsanna azt kiemelte, hogy a kismarosiak – legalábbis a rendelés vonatkozásában – maximálisan szabálykövetőek. Elmondható, hogy csak az jelenik meg a rendelőben személyesen, akinél ez feltétlenül szükséges, a többi beteg telefonon kér segítséget. Mára az is általánosnak mondható, hogy aki mégis a rendelőben jelentkezik, az maszkot, kesztyűt visel.

Néhány félreértés azonban makacsul tartja magát a köztudatban. Az egyik ilyen az idősávos korlátozás, amely alapján a 65 év felettiek reggel kilenc és dél között kijárhatnak. A doktornő szerint a kijárási korlátozás értelme, hogy mindenki maradjon otthon, de 

VÉGSZÜKSÉG ESETÉN, ha másképpen nem tudja megoldani a bevásárlást, akkor ebben az időben tud élelmiszert beszerezni. 

Nincs tehát kijelölt idő, amikor az idősek szabadon járhatnak vásárolni, épp azért, mert ők a leginkább veszélyeztetettek. Ugyanakkor sétálni, szabad levegőn mozogni fontos, ha lehet naponta, de ennek is be kell tartani a szabályait. Válasszanak olyan útvonalat, amerre kevesen járnak, ha a találkozást nem lehet elkerülni, tartsanak 2 méter távolságot.

A doktornő biztos abban, hogy a bezártságban egy idő után lazulni fog a fegyelem, ahogy egyre nagyobb lesz a mentális teher az embereken. A szabályok azonban nem változnak meg attól, hogy megelégeljük a betartásukat. Mint mondta a járvány idehaza is végig fog söpörni, szinte biztosan megtelnek az intenzív osztályok, de rajtunk múlik, hogy mikor és mennyire súlyosan. 

Akkor hogy NE legyek koronavírusos?

A legjobb, ha a kijárási korlátozásokat mindenki komolyan veszi. A bevásárlást gyorsan és előre tervezetten, felesleges kóválygás nélkül csinálja. MASZKBAN – nem tudhatja ugyanis, hogy ő maga esetleg nem tünetmentes fertőzött-e. Alaposan és szappannal mos kezet minden hazatérés után és ha lehet, akkor a bevásárlótáskát be se viszi a lakásba. A maszkját rendszeresen fertőtleníti, eldobható arcmaszkot pedig nem használ többször. 

És valamilyen módon, naponta legalább egy kis időre megpróbál kikapcsolni ebből a súlyos teherből, amit a járvány hírei rónak rá.