A maszkok használati útmutatóját a Málnalevél Patika vezetője, Balogh Anikó és Kismaros háziorvosa Székely Zsuzsanna készítette.

Az arcmaszkokról általában

Az arcmaszk – szájmaszk – viselése elsősorban azt biztosítja, hogy a vírusos fertőzéssel megbetegedett ember zárt térben, például egy boltban ne fertőzzön meg másokat is. Mivel a betegség tünetmentesen is lappanghat sok ember szervezetében, potenciálisan sokkal több vírushordozó lehet, mint amennyien megbetegedtek – ezt mutatja a hazai fertőzöttek aránya is, lásd: miniszterelnöki beszámoló az operatív törzs 2020.03.23-i tájékoztatóján. Ha mindenki visel maszkot azzal jelentősen hozzájárulhatunk a vírus terjedésének lassításához! Nagyon fontos tehát, hogy akkor is viseljünk szájmaszkot, ha nincsenek tüneteink, nem vagyunk betegek.

A házilag készített arcmaszk nem tud olyan biztonságot nyújtani a koronavírus ellen, mint a professzionális maszkok, de képes a vírus közösségben való terjedésének lassítására, a fertőzés valószínűségének csökkentésére.

Hogyan használjuk az arcmaszkot?

A maszkot akkor kell felvenni, amikor zárt térben, másokkal együtt tartózkodunk, vagy külső személytől fogunk átvenni valamit. Ez lehet

  • postai küldemény,
  • kiszállításos ebéd,
  • vagy bármilyen csomag, amit a részünkre hoznak.

Mielőtt az arcmaszkot felvesszük, alaposan mossunk kezet, és így fogadjuk az átadó személyt. Ilyenkor is tanácsos két méter távolságot tartani köztünk és az átadó személy között, leszámítva, azt a mozdulatot, amikor a csomagot átvesszük. A legjobb, ha mindkét személy arcmaszkot visel, ilyenkor a legkisebb a valószínűsége a cseppfertőzésnek.

A mosható arcmaszk tisztítása

Az önkéntesek által átadott maszkot, az otthon rendelkezésünkre álló kesztyűben vegyük át. Tegyük a maszkot mosdócsap alá és meleg vízzel kissé nedvesítsük át. Szappannal kenjük be alaposan mindkét oldalát, majd meleg folyó vízzel alaposan öblítsük át. Fontos, hogy lehetőleg ne dörzsöljük, ne csavarjuk, mert a szövet ezektől kitágulhat. Az alapos átöblítést követően tegyük ki száradni a radiátorra, vagy később a melegben akár a napra is. Nagyon fontos hogy a maszk a külső felével lefelé érintkezzen azzal felülettel, ahová kiterítjük! Száradás után gőzöljük ki vasalóval, és hordhatjuk megint. De megint csak egyszer! Bármilyen rövid is a használat, egy viselés után a maszk használtnak minősül, melyet újabb használat előtt ki kell mosni, át kell fertőtleníteni!

Az egyszer használatos maszkokat nem használjuk újra, A vírus az eszközön még jó ideig tovább él, így megnőhet a fertőzés veszélye! Ezeket az eszközöket tiszta kézzel távolítsuk el, helyezzük nejlonzacskóba és dobjuk a szeméttárolóba!

Összeállította dr. Székely Zsuzsa és Balogh Anikó patikus