Marus Napok 2015. – az első nap

0
1085

Az erősen csapadékos időjárás ellenére is igen sokan tiszteletüket tették a 2015-ös Marus Napok programjain, ezen a hagyományos, két napon át tartó rendezvényen, amelynek fókuszában a szőlő, a must, a bor, valamint természetesen a tánc és a vidámság áll. 

A programsorozat az iskolások Mihály napi vásárával vette kezdetét. A sokféle portéka áruba bocsátása az osztálypénzek minél nagyobb mértékű gyarapodását szolgálta. A vásári tömeget látva igen reményteljesnek tűnt a diákok, szüleik és tanáraik közös vállalkozása. Mielőtt a forintok csilingelni kezdtek volna, a gyerekek színpadi előadással szórakoztatták a megjelenteket. Hab volt a tortán a gólyalábakon érkező fiatalember, aki az esemény végéig remek mókával tartotta maga körül a gyerkőcöket.

Ezt követően nyílott meg a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény „Adatok, nevek és térképek Kismaros XVIII-XIX. századi történetéből” című időszaki kiállítása a Művelődési Ház kistermében. A tárlat október végéig látogatható.

Az előzetes tervek szerint a következő, immár esti program keretében gyalogosan keresték volna fel Kismaros „mesélő házait” a falu múltja iránt érdeklődők, ám a szünet nélkül szakadó eső ezt nem tette lehetővé. A megoldást a Művelődési Ház nagyterme és  projektora jelentette, amelynek segítségével fotókat vetítettek a szervezők a már említett ingatlanokról, illetve megosztották a nagyérdeművel a hozzájuk tartozó történeteket, amelyeket aztán közösen egészítettek ki.

Az első nap záróakkordjaként a Pincesoron remek beszélgetős, borozós, sajtkóstolós, zenés, dalos mulatság kerekedett három olyan borospincében, amelyek alkalmasnak bizonyultak arra, hogy a falurendezvény fényét tovább emeljék. Köszönet ezért Hrabaláné Zsuzsi néninek, Neubauer Rudolf polgármesternek, valamint Poldauf Gábornak.

A Művelődési Ház dolgozói igencsak kitettek magukért, hogy a vendégsereget olyan fogadtatásban részesítsék, amely méltó az efféle rangos falusi népünnepélyhez. Az eső miatt – Szokolya Község Önkormányzatának jóvoltából – hatalmas sátrat húztak fel az intézmény udvarán, gyönyörű és hangulatos dekorációval ékesítve azt, és amellett, hogy a több kosárnyi szőlő feldolgozásában részt vettek (daráltak, préseltek és palackokat töltöttek), folyamatosan kiszolgálták a Művelődési Ház aktuális programjain megfordulókat, valamint az előadókat, miközben – többek között – előkészítették (majd a végén visszarendezték) a terepet a Nyitott pincék című eseményre. Mindezek közben természetesen a felmerülő akut problémákat is rendre megoldották.

Köszönjük mindenkinek, aki bármilyen formában támogatta a 2015-ös Marus Napok megvalósulását, különösen a Csibi Pubnak, a Glanc Flancnak, Stedra Sándornak, Stedra Zsoltnak, Krebsz Györgynek,  a Málanlevél Patikának, a Györgyi Virágnak, a Patak Vendéglőnek, a Marus Tánccsoportnak, a Nagymarosi Ütős Zenekarnak, a Lépcsős ABC-nek, a Marus Sörkertnek, az Abajdóc Tánccsoportnak, Eszterhás Emőkének, az Anikó Shopnak, a Pipacs Italdiszkontnak, a Morgó Étteremnek, a Hajmeresztő Szalonnak, a Nyugdíjas Klubnak, a Ciszterci nővéreknek, Nobik-Nagy Ritának, Zöld-Kenyó Orsolyának, Végvári Györgyinek, Szedlár Zoltánnak, Géczi Dórinak, Pierer mariannak, a CBA-nak, Konrád László és csapatának, illetve Kismaros Község, valamint Szokolya Község Önkorányzatának.

A második nap képei itt.

Katt az első nap képeire (fotók: Révuti Norbert):