A kormány a koronavírus-járvány miatt november óta érvényben lévő szabályok hatályát újabb egy hónappal, március 1-jéig meghosszabbítja – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. A kormány az operatív törzs beszámolója alapján úgy látja, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni a járvány terjedését, a szakértők pedig úgy vélekednek, hogy amíg nincs elegendő oltás, addig bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz vezetne, amit még drasztikusabb szigorítások árán lehetne csupán megfékezni. Ezért

a jelenlegi szabályok március elsejéig érvényben maradnak.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a kormány a rendkívüli jogrend meghosszabbítását is kezdeményezi újabb kilencven napra.  Első körben a kormány saját hatáskörben 15 napra rendeli el a rendkívüli jogrend meghosszabbítását, ezután pedig az Országgyűlés felhatalmazását kéri egy újabb 90 napos hosszabbításhoz. Ennek indoka szerinte, hogy ez szükséges a jelenlegi intézkedések fenntartásához.

Hozzátette, hogy

két esetben van lehetőség az enyhítésre: ha a járvány terjedése tovább mérséklődik és még kevesebb lesz az aktív fertőzött, illetve ha lesz elegendő vakcina a tömeges oltásokhoz.

A kormánylegközelebb február közepén vizsgálja felül a járványügyi intézkedéseket.

A teljes kormányinfó itt megtekinthető:

Lakatos Péter / koronavirus.gov.hu