Megalakult a közös hivatal

0
1094

Tavaly óta a nagyon kis települések nem üzemeltethetnek polgármesteri hivatalt. Össze kell fogniuk egy szomszéddal. Kóspallag és Szokolya tavaly összefogott. A választások után a két település Kismarost kereste meg a közös hivatal tervével. Amire törvény kötelezi. Így lett a triumvirátus.

Ez annál semmiképpen nem jelent többet, mint hogy az önkormányzati hivatal dolgozói egy szervezet alatt fognak dolgozni. A közös hivatalban. Az önkormányzatok nem egyesülnek, az egyes falvak önrendelkezése nem sérül és a közös hivatali munkán kívül senki nem felelős a másik tetteiért. Az új hivatal egyik legfontosabb feladata lesz a pénzügyi csoport megerősítése, valamint a három település testületi és bizottsági munkájának hatékony támogatása.

A magyar állam továbbra is finanszírozza a hivatal működését, kevesebb munkatárs nem lesz, mint eddig, de a munka hatékonyabb lehet. Ezt mindhárom képviselő testület egyhangúlag így gondolja. Sokat rágódtak azon, hogy végül így gondolják.

Ugyanakkor a régió legbefolyásosabb hivatala jött létre a társulással. Semelyik városnak és másik községnek nincs januártól ilyen erős hivatala. 15 fős, súlyos hivatal, a szobi járás legnagyobbja.

kh 1
Az aláírás pillanata, Neubauer Rudolf, Némethné Pintér Csilla, Klein Tibor – Fotó: Révuti Norbert

 

A dokumentum szerint idézem: szakmailag felkészült köztisztviselők dolgoznak majd az új hivatalban. Helyben és közösen is. Azon, hogy a környék legerősebb hivatala erős legyen a pályázati pénzek megszerzésében is. Az esélye ugyanis a nagyságával arányosan nő.

A közös hivatal tehát nem csatlakozás, hanem szövetség. És semmiképpen sem valamiféle északi nyitás, hanem a legközelebbi, régi szomszédokkal való együttműködés, összefogás, és közös adminisztráció.

A januárt meg kíváncsian várjuk.

N.P