Megnyílt a klasszikus és modern kelmék kiállítása

0
1399

Szeptember 6-án nyílt meg a Klasszikus és modern kelmék kiállítása a Kismarosi Művelődési Házban. A tárlat, mely szeptember 27-ig tekinthető meg, Bognár Noémi, Szvetlána Grisanceva, Horváth Sándorné, Lázár Dóra, Papp Eszter és Sárvári Barbara alkotásait tárja az érdeklődők elé. 

Kedvcsinálóként álljon itt néhány sor a művészek bemutatkozásaiból, illetve a megnyitó fotói.

 

Bognár Noémi

2000-2001 között végeztem a Hagyományok Háza Népi játszóházvezetői tanfolyamán, ugyanitt 2003-ban Népi kézműves – Szőnyegszövő OKJ-s végzettséget szereztem és megkaptam a Népi játék és kismesterségek oktatója bizonyítványt. A látható padlizsán színt rejtő szőtteseim vizsgamunkának készültek. Ezen időszakot követően kezdtem el foglalkozni a gyapjú megfestésével, a színek világa magával ragadott, így készült el a színes rózsákból álló faliszőnyeg és a hozzá tartozó párna. Ezek után a színek összemosása, a színátmenetek létrehozása kezdett egyre jobban érdekelni, ekkor Farkas Éva gobelin iparművésztől eltanulhattam a fonalak, színek összeállításának apró trükkjeit. A gobelin viszont teljes életet követel, mára megmaradtam a selyem és merinói gyapjú gyors összedolgozásánál, ennél a technikánál magával ragad az anyag puhasága, lágysága, a színek és formák millió árnyalatának változatossága.

 

Szvetlána Grisanceva, Lázár Dóra és Papp Eszter:

A textil, ami összeköt

Több szálon kapcsolódik háromtagú alkotó csoportunk.

Szvetlana több mint harminc éve él magyar férjével Verőcén. Esztert is családi szálak kötik a településhez. Én munkám kapcsán kötődöm a helyhez, jó pár éve dolgozom a Művelődési Házban.

A közös érdeklődés hozott egyre közelebb egymáshoz minket.

A Jankovics János vezette rajzkör jó alkalom volt az ismerkedésre, mind hárman jártunk, járunk oda.

Szveta szentpétervári egyetemi tanulmányok után kezdett Magyarországon dolgozni. Az integrálszámítás műszaki világától eltávolodva, kreativitását a rajzban is kipróbálta.

Eszti, szociálpedagógusként, estin elvégezte a „Kisképző” divattervezői szakát. Ő egyetemi felvételire készülve járt rajzot tanulni.

Én, mint textiles iparművész, többévi ipari tervezés után, az alakrajz felfrissítése és a számomra új, képzőművészi szemléletmód elsajátítása miatt kapcsolódtam János csoportjához.

Nem utolsó sorban a TEXTIL az ami összeköt minket.

Szveta öt éve kísérletezik a nemezelés különböző technikáival. Mára profi szintre jutott és szívesen megosztja tapasztalatait másokkal. Így indult tavaly az ő irányításával a nemezelő kézműves szakkör.

Eszti merész, horgolt munkái mellett új lehetőséget kapott ötletei megvalósításához, szárnyaló fantáziája kiéléséhez. Halláskárosultként Párizsba is eljutott egy a sérültek számára rendezett divatbemutatóra. Jelenleg Olaszországba készül.

Én, a varrógép adta lehetőségek, öltözékek, jelmezek, kalapok készítése mellett, megismertem a textilkészítés új módját, amit alkalmazok is egyelőre csak a kalapok díszítésére.

Mivel mindannyian részt vettünk már kiállításokon, jött az ötlet próbáljuk meg együtt. Több ízben lehetőséget is kaptunk a verőcei Művelődési Házban a bemutatkozásra.

Ezek a szálak hoztak minket a szomszédos Kismarosra.

Köszönjük a lehetőséget.

Lázár Dóra textiles

 

Sárvári Barbara – BARBARkilim.Art

Gyapjúszövő

Kézműves szőnyegeket és egyéb lakástextileket, alkalmanként táskákat, tarisznyákat szövök leginkább gyapjúból, hagyományos technikával, etno stílusban, de a régi mintakincs letisztult és egyedi újrafeldolgozásával. Hitvallásom, hogy az ősi szimbólumok alapvető jelentést hordoznak, puha, meleg szőtteseimmel ezeket szeretném közvetíteni minél többek felé. Fontos még számomra az önfenntartás éltetése, azaz a szövés az alapoktól: a hazai juhtartás és gyapjúfeldolgozás éltetése is. A mesterséget 2009-ben tanultam, alkotói kedvem azóta töretlen.

E-mail: barbara.sarvari@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/BARBARkilim.Art

 

Horváth Sándorné Irén

„A művészet nemcsak szakma, hanem kegyelem is.” (Esterházy Péter)

Számomra a szövés a kikapcsolódást, megnyugvást és a kreativitást jelenti. Amikor kigondolok valamit, azt igyekszem megvalósítani, ami kihívást jelent a mindennapokban. Munkáimban a kék és a zöld szín a reményt, a hűséget, bölcsességet, bizalmat, becsületet, igazságot, mennyet és a természetet sugallja. Az emberi szem számára a legpihentetőbb színek.

A szövés egy ősi mesterség, amit valaha nők és férfiak is egyaránt űztek. A szövés a fonalak kereszteződése, amely szövőszéken és kereten végezhető. A szövés technikája több szálon fut, például szedett minta, bogos minta. A felhasznált alapanyag általában gyapjú, ami tetszés szerint festhető, de szőhető anyag a kender és a len is, amit később felváltott a pamut és a rongy. A magyar szőttesek alapszínezése a piros és a kék.

A magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb, legváltozatosabb ága a hímzés. A hímzéseket és szőtteseket alkalomhoz illően készítették és használták, tájegységek szerint sok félét ismerünk, úgy mint matyó, palóc, sárközi.

A kiállított munkák többsége megvásárolható. Vásárlással kapcsolatban érdeklődni a 20-275-48-30-as telefonszámon, vagy az alkotóknál lehet.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”487″ override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”100″ number_of_columns=”6″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/home/elnimusz/public_html/www/kismarosikikialto/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails”]