Mostantól rendelet védi Kismaros településképét

0
1589
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Kismarosi Képviselő-testület által újonnan megszavazott rendelet legfőbb célja, a falu építészeti és természeti értékeinek, és a kiemelkedő adottságú településképének a védelme, illetve ezeknek a településhez méltó, igényes, esztétikus alakításának jövőbeli elősegítése. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVII törvény felhatalmazásával, az Önkormányzat, Kismaros közigazgatási területén, az építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési munkákkal kapcsolatban, településképi véleményezési eljárást folytat le.

A véleményezést minden olyan engedélyköteles építkezés esetén le kell lefolytatni, amely során új épület épül, vagy homlokzatváltozással járó átalakítás történik. A kérelmet az építtetőnek vagy a tulajdonosnak kell benyújtania, az engedélyezési eljárásokat megelőzően. A településképi véleményt, Kismaros főépítészének szakmai véleményére alapozva, a polgármester adja meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kismaros településképi szempontból kiemelt – a testület által meghatározott – utcáiban, bizonyos, nem építésügyi hatósági engedélyhez kötött, a rendeletben felsorolt építési tevékenységek esetében az Önkormányzat településképi bejelentési eljárást alkalmaz. A kérelmet 8 nappal az építési tevékenységet megelőzően kell benyújtani. A polgármesternek, az eljárás során hozott döntését a főépítész készíti elő.

Az Önkormányzatnak az eljárások során vizsgálnia kell, hogy az adott építkezés, felújítás megfelel-e a helyi jellegnek, összhangban van-e az épített és természeti örökséggel, figyelembe veszi-e az épített környezetet.

A településképi szempontból kiemelt jelentőségű közterületek a következők: Ady Endre út, Arany János utca, Árpád út, Asztalos János utca, Dózsa György út, Duna utca, Erdei Ferenc utca, Gálhegyi út, Gát utca, Hegyalja utca, Kossuth Lajos út, Köztársaság tér, Liget utca, Liliom utca, Monostor utca, Móricz Zsigmond utca, Óhegyi út, Őz utca, Patak utca, Rév utca, Rózsa utca, Szabadság utca, Széchenyi utca, Szokolyai út, Tábor út, Vörösmarty Mihály út és Zrínyi Miklós utca.

A rendelet október 10-től lép hatályba.

A településképi bejelentési eljárás alá tartozó építési tevékenységek az alább letölthető rendeletben, a kérelmek annak mellékletében találhatóak.

Rendelet Kismaros község településképi védelméről