Nem Cobra, hanem Wadokai

0
588

Kereken tíz éve tanítja, edzi és terelgeti a Dunakanyar karatékáit Kelemen Ákos, a Torony SE Kismaros karateklub megálmodója és működtetője, mely idő alatt rengeteg kiváló eredményt értek el, de nem csak a versenyzést tekintve: a karate, azon belül a Wadokai stílus személyiségfejlesztő hatásairól is kérdeztük a három danos mestert.

 • Mi az a karate?
  Jelentését tekintve üres, fegyvertelen kéz, de ennél sokkal többről van szó. Az én olvasatomban ez egy életforma, melyet mindenki a saját útján, szintjén tud megvalósítani, legyen szó délutáni kedvtelésről, mentális és szellemi szintfenntartásról, vagy amatőr vagy magas szintű versenyzésről.
 • Mikor kezdtél edzéseket tartani?
  2012. október 19-én volt az első általam tartott karate edzés Kismaroson. Örömteli év az idei, hiszen a tízéves fennállásunkat ünnepeljük.
 • Melyek a klub történetének szerinted legfontosabb állomásai?
  Ez egy igazán jó kérdés, sok-sok esemény történt velünk, melyek egymásra épültek és lendítették előre a klub életét, de ha mindenképp össze kellene foglalnom, akkor a következőket mondanám:
  2012 október 19-én és ezen tanév végén, 2013 júniusában az év végi karate vizsga, ahol bemutatkozott a csapat. Az akkori árvízvédelmi munkálatoknál jelen voltak kicsik és nagyok egyaránt, majd ezt követően teljesítették életük első karate vizsgáját.
  2015 Luxemburg, a klub első Európa-kupa versenye, melyen Prétor Máté Csaba a második helyen végzett, talán ezt követően mélyedtünk el komolyabban a versenyzésben.
  Ami számunkra verseny szinten további nagy lépésnek bizonyult, az az 2018 Anglia Világ Kupa, ahová öt versenyzővel mentünk, és ahol Márk Anna Ajándék és Luca Gergely a harmadik helyen végzett küzdelemben.
  Ezeken kívül számtalan versenyen és közösségi élményen vagyunk túl, legyen szó edzőtáborokról vagy akár csak családi hétvégékről. Nehéz lenne mind felsorolni, de egészen biztos vagyok benne, hogy minden apró élmény hozzátett ahhoz, ahol most tart a Torony SE Kismaros.
 • A legfontosabb tényezők talán a sportág személyiségfejlesztő hatásai. Egészen
  pontosan milyen hatásokról beszélhetünk?
  Ezt egy kicsit hosszabban tudnám kifejteni, mert elég összetett, de igyekszem érthetően megadni a választ.
  Elsősorban talán a jellemfejlesztés az, ami az emberek eszébe jut – ezt részben talán a Cobra Kai filmsorozatnak is köszönhetjük.
  Az edzés egy „szertartás” kulturális köszönéssel kezdődik és fejeződik be, ez részben keretet és tartást ad a gyerekeknek. A rendszeres meghajlás, egymás szemébe nézés következtében kialakul egyfajta méltóság. Továbbá kialakul az asszertivitás, az indulatkontroll, önmagunk és mások tisztelete, bizalom, türelem, kitartás, empátia és felelőségvállalás. Ez részben a páros gyakorlatoknak köszönhető, melyben egyaránt megtanulják a győztes és vesztes fél szerepeit kontrollált, keretek között, tehát nem téthelyzetben. Önvédelmi oldalról a „face to face” helyzetben megnyilvánuló emocionális problémamegoldásában is segítséget adnak a rendszeres edzések.
  A kondicionális képességek területét tekintve számomra az egyik legfontosabb tényező, hogy a karate mozgásanyaga alapvetően aciklikus, aszimmetrikus. Ez annyit jelent, hogy a mozgásanyag sokféle irányban, terjedelemben és formában nyilvánul meg, egyformán fejlődnek a főbb izomcsoportok, tehát bilaterális módon, egyenlően fejleszti mindkét oldalunkat. Az edzések során fejlődik az erő, az állóképesség és az ízületi mozgékonyság. Az agyféltekék folytonos összehangolása, a keresztmunkák, az egyensúlyi testhelyzetek (rúgások), párosgyakorlatok, a mozgásanyag és technikák sokoldalúsága szintén hozzájárul ehhez. A tradicionális karate mozgásanyag alaptesttartása megegyezik a gyógytornászok által javasolt helyes testtartással és számtalan kapcsolódási pont található a fejlesztő foglalkozásokon látott gyakorlatok, valamint a karate bázistananyaga között. Rendszeresen keresnek fel ezen okok miatt is.
  Egy gyakorlatban szeretném szemléltetni mikor, milyen képességek fejlődnek:
  Legegyszerűbb páros gyakorlat:
  Támadó: előre lépéssel végrehajt egy fejre történő egyenes ütést.
  Védő: hátralépéssel az érkező ütést fejvédéssel hárítja.
  Támadó:
  – végtagi összhang, hogy a lépés és ütés egy ütemben érkezzen meg
  – térbeni tájékozódás,
  – helyes távolság felismerés,
  – helyes végponti stabilitás, a technika befejezésekor
  Védő:
  – a fent leírtak kiegészülnek az időzítéssel, hogy a védés a megfelelő ütemben valósuljon meg
  – amint sebességet kap a gyakorlat, a gyorsasági koordináció is bejön a képbe.
 • Kiknek ajánlod a karatét?
  Mindenkinek, a karate kortalan. A hosszú évek alatt kialakult tradicionális edzésforma fenntartható akár hetven-nyolcvanéves korban is. Itt szeretném hangsúlyozni a prevenciót, amit sajnos sok versenysport a háttérbe szorít. Akik gyerekkoruk óta sportolnak és ezt rendszeresen fenntartják, (karatéban az ideg-izom kapcsolat magas szinten kifejlődik), azok számára egy időskori baleset, rossz mozdulat könnyebben korrigálható és kisebb a sérülések esélye.
  Alapvetően gyerekekkel foglalkozok, négyéves kortól szívesen látok mindenkit az edzéseken, de lehetőséget biztosítok azoknak is, akik csak kedvtelésből, prevencióból, szintfenntartásból járnak, illetve azokat is várom, aki ennél többre vágynak és versenysport szinten szeretnék űzni a karatét.
 • Hol tartod az edzéseket és hogyan lehet csatlakozni a klubhoz?
  Az edzések az alábbi településen érhetőek el: Verőce, Kismaros, Nagymaros, Szokolya. Tagfelvétel egész évben van, viszont év elején és félévkor érdemes csatlakozni.
 • Milyen terveket dédelgetsz a jövőre nézve?
  Minden évben kitűzök rövid és hosszútávú célokat magamnak és a klubnak. Ezeket igyekszünk a gyerekekkel együtt megfogalmazni, hiszen értük történik minden. A versenyzés területén Európa- és Világ-kupa szereplések, amiket szem előtt tartunk, de célom, hogy kineveljem az első fekete öveseimet is. A legnagyobb álmom egy saját dojó, (dojo: a hely, ahol edzünk, itt: edzőterem), bár úgy gondolom ezt minden edző elmondhatná. Rengeteg álmot, célt megvalósítottunk az elmúlt tíz év alatt, de mindig lesznek újabb és újabb kihívások, amiért küzdeni fogunk.

(a cikk Verőcei Tükörben jelent meg, Révuti Norbert írásában)