A koronavírus ellen beoltott betegek egy tájékoztatót kapnak, amelyen minden fontos információ szerepel az oltás utáni teendőkről, tudnivalókról. A részben a verőcei háziorvos által is jegyzett irat azonban azoknak is tud válaszokat adni, akik még az oltás, sőt akár az oltási regisztráció előtt állnak. Ezért az oltás utáni tudnivalókat összegző kisokost most közzétesszük itt is.

Koronavírus elleni oltás utáni tudnivalók

Mi várható?

Ahogy a vírusra, úgy a védőoltásra is különbözőképpen reagál az emberek szervezete.

Ezért azt javasoljuk, hogy a védőoltás utáni 1-2 napra ne tervezzen semmi nehéz, különleges tevékenységet, szellemi vagy fizikai munkát.  Előre szervezze meg, hogy legyen olyan kollégája, aki tudja helyettesíteni, ha gyenge, és otthon kell maradnia. Az oltás utáni napokra legyen otthon kellő mennyiségű folyadék, ennivaló, lázcsillapító és hányingercsillapító.

Milyen mellékhatások lehetnek?

Ne csodálkozzunk, ha az oltás után pár órával gyengének, betegnek érezzük magunkat, mint egy vírusos megbetegedés esetén.

Várhatóan ezek a tünetek 1-2 nap alatt el fognak múlni, és csak a szervezet immunválaszát jelentik. (Gondoljunk arra, mennyivel rosszabb lehet a vírust elkapni, mint ezeket a mellékhatásokat kibírni 1-2 napig).

Az alkalmazási előírat pontosan felsorolja a mellékhatásokat, így akit érdekel, utána tud nézni, de ezek közül a leggyakoribbak:

fejfájás;

injekció beadásának helyén fellépő duzzanat, bőrpír;

átmeneti láz;

fáradékonyság, aluszékonyság, gyengeség;

izomfájdalom, ízületi fájdalom;

hasmenés;

köhögés;

hányinger, étvágytalanság, esetleg hányás.

Készüljön fel ezen tünetek otthoni ellátására: fájdalom/láz esetén használjon fájdalom/lázcsillapítót, hányinger/hányás esetén hányingercsillapítót! Igyon sok folyadékot!

Megkaptam az első oltást, mikor leszek védett?

Már az első oltás után elkezd a szervezet ellenanyagokat termelni, de igazi védettség a második („booster”) oltás után 1-2 héttel alakul ki. Azoknál, akik az első oltást kapták meg, bizonyos fokú védettség már kb. 2 hét múlva jelentkezik, de ez gyorsan csökkenne, ha nem kapnának második oltást. A második oltás újabb antitest termelésre készteti a szervezetet, ezért ne feledkezzen meg a 2. oltásról!

Jegyezze fel az időpontot és helyet oda, ahol időben biztosan tudni fog róla!

Melyik oltásból mikor kapom a második adagot?

Pfizer/BioNTech – 35 nap eltéréssel

Moderna – 28 nap eltéréssel

AstraZeneca – 12 hét eltéréssel

Szputnyik V – 3 hét eltéréssel

Sinopharm – 3-4 hét eltéréssel

A második oltást is megkaptam. Mi várható?

Sokaknál a második oltás után nagyobb immunválaszt figyeltek meg. A fent leírt mellékhatások jelentkezhetnek, de kicsit erősebben. Ne ijedjen meg, 1-2 nap és el fognak múlni.

Teljes védettség csak a 2. oltás után 1-2 hét múlva érhető el. (Pontosabban, minimum: Pfizer/BioNTech: 7 nap; Moderna: 14 nap; AstraZeneca: 15 nap; Szputnyik: 3 hét, Sinopharm: 14 nap)

A fenti mellékhatások nem múlnak, pedig már 2-3 nap eltelt. Mit tegyek?

Mindenképpen jelezze orvosának, egyrészről a súlyos mellékhatásokat kötelezően jelenteni is kell, másrészről előfordulhat, hogy Ön koronavírusos lett időközben, és úgy kapta meg az oltást. Ekkor sincs baj, de fontos, hogy megfigyelés alatt legyen, és az orvosa utasítása szerint járjon el.

Jól vagyok, beoltottak, akkor nem kell maszkot hordanom?

Ez nem igaz. Kell maszkot hordania, mivel a nyálkahártyán változatlanul meg tudnak tapadni a koronavírus részecskék, csak a szervezet felkészült védekező reakciójának köszönhetően nem tudnak olyan mértékben a elszaporodni a szervezetben. Embertársai és a saját védelme érdekében is változatlanul be kell tartania a járványügyi védekezés alapszabályait: távolságtartás, maszk használat, kézmosás.

Akkor mi értelme az oltásnak?

  1. Az oltás segítségével, Önnél lényegesen kisebb az esélye, hogy súlyosan megbetegszik, és kórházba kerül, még akkor is, ha elkapja a fertőzést, várhatóan sokkal enyhébb lefolyással esik át rajta;
  2. Kisebb eséllyel fertőz másokat;
  3. Ha olyan társaságban van, ahol mindenki be van oltva, vagy 3 hónapon belül volt COVID-os, akkor maszk nélkül is beszélgethetnek.
  4. Cél, hogy minél hamarabb elérjük a nyájimmunitást, és ne hagyjunk időt a mutációk kialakulásának, széles körű terjedésének, kvázi ennek az egész borzalomnak!

Ezért is fontos, hogy minden barátját ismerősét rábeszélje az oltásra, és legyen rá büszke, hogy Ön már beoltott!

Jó egészséget kívánunk és várjuk, hogy újra szabadon találkozhassunk szeretteinkkel!

(Összeállította: Dr. Rékassy Balázs és Dr. Cserni István (2021. 03. 08.-i verzió))