Tíz kismarosi idős, krónikus beteg kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltást a rendelőben, két alkalommal pedig oltópontra irányíthatott vakcinálásra jogosultakat a doktornő, ezzel több mint huszan vannak, akik az első adag oltást már megkapták  Kismaroson.

Dr. Székely Zsuzsanna a Kikiáltónak azt mondta, hogy nyolc illetve hat ember kaphatta meg az orosz vakcinát oltóponton. A tíz általa beoltott ember az Astra Zeneca fejlesztését kapta.

Elmondta, hogy a hétfőtől mintegy 27 ezer adag kínai oltóanyag érkezik a Pest megyei háziorvosokhoz, de hogy pontosan hogy osztják el ezt a praxisok között, arról csak hozzávetőleges információk vannak. A doktornő azt mondta, hogy a háziorvosok nem tartalékolnak, az összes beérkező vakcinát eloltják a regisztráltak között.

Az MTI a várható mennyiségek kapcsán arról ír, hogy egy orvos átlagosan 55 védőoltást kap majd, de a mennyiség a praxis nagyságától is függ. Az országos tisztifőorvos szerint az a vakcinákat szerdától már használhatják is a legtöbb helyen.

A kínai Sinopharm vakcináját is hatvan év felettiek oltásában vetik be, azonban az alkalmazási leiratban kitérnek arra, hogy krónikus betegeket csak abban az esetben olthatnak ezzel a szerrel, ha a betegségük megfelelően kezelt.

Dr. Székely Zsuzsannát arról is kérdeztük, hogy milyen a kismarosi oltási hajlandóság. A doktornő szerint a praxisból az oltási munkacsoporttól eddig megkapott adatok alapján 400 ember jelentkezett, ami szerinte jónak mondható. A praxisok rendelkezésére bocsájtott listát folyamatosan bővítik.

LP