Pezseg a kultúra Kismaroson

0
1469

Az elmúlt rövid időszakban két civil kezdeményezés indult el kis falunkban, a főút mentén.

Mindkét helyszínt egy-egy család nyitotta meg az érdeklődő közönség és a kultúra találkozási pontjaként.

Az egyik egy 1831-ben épült présház, ahol eddig két alkalommal került koncert megrendezésre, s a továbbiakban is kéthetente, havonta terveznek koncerteket, színházat. „Hófehér vályogház Kismaros szívében, 150 éves préssel, öblös pincével – lakásszínháznak teremtették” –  ahogyan közösségi oldalukon bemutatják a helyszínt a házigazdák.
A tulajdonos, Sződy Judit, elmondta, hogy amikor másfél éve ideköltöztek, már akkor meglátta a lehetőséget ebben a helyiségben, ami szíve-lelke a háznak.
Judit lételeme a közösség és a kultúra, már szülei is az amatőr színjátszás kiemelkedő alakjai voltak a hetvenes-nyolcvanas években, így nem csoda, ha egy olyan tér kialakítása volt az első gondolata amikor ideköltöztek, ahol újraélheti a közösségi művészet nyújtotta élményeket.
Az eseményeket úgy képzeljük el, mintha utcazenészek, vagy utcaszínház művészei játszanának, csak éppen a présházban. Judit helyszínt, zsíroskenyeret és szörpöt biztosít, és persze sok munkát tesz a szervezésbe. A művészek előadnak, a közönség pedig a körbeadott kalapba dobja az előadóknak szánt adományt.
A présház falait alkalmassá tették arra is, hogy helyi vagy környékbeli festők, grafikusok kiállíthassák műveiket.
A következő esemény Kárász Eszter francia sanzonestje lesz, május 27-én, június 18-án pedig a Háztűznéző Színház Művészet című darabjára várják a közönséget.

Itt tájékozódhattok, figyeljétek a programokat, de érdemes tudni, hogy az események látogatásához előzetes regisztráció szükséges!
https://www.facebook.com/profile.php?id=100091629842689

A másik helyszín, ahol a kultúra, leginkább a jazz szerelmesei élnek, Strausz Eszti és Vörös László otthona.
Ők lakáskoncertet szerveztek, és szerveznek majd a későbbiekben is.
Mindketten jazz-zenészek, sőt, kisfiuk, Bence is lassan állandó tagjává válik fellépéseiknek.
Előzetes regisztrációval lehet bejutni ide is, sőt, már az első eseményen várólistát kellett létrehozni, a nagy érdeklődés miatt. A vendégek hozhatnak falatozni – és innivalót, és a koncert előtt, valamint a szünetben értékes kapcsolódások, vagy kellemes baráti beszélgetések tanúi, résztvevői lehetünk.

Meghívott művész is van ezeken az eseményeken, egy-egy ismert jazz-zenész lép fel a családdal a házukban kialakított „zeneszobában”.
Volt szerencsém részt venni az első ilyen eseményen, s azt kell, hogy mondjam, fantasztikus, igazi lélekmelengető estét töltöttem el náluk.

A következő lakáskoncert dátuma pedig június 3, amikoris Gyárfás István „Gyafi”-val (aki jazz gitáron játszik majd) egészül ki a családi vállalkozás. Az ehhez tartozó regisztrációs felület a napokban kerül ki a közösségi oldalra.
Eszterékhez 2-3 hetente lesz lehetőség bejutni, s meghallgatni őket, saját otthonukban zenélve.
https://www.facebook.com/Strausz.Eszter.Voros.Laszlo.Duo

 

Próbáljátok ki őket, garantáltan függőséget okoz!

Csadó Klaudia Bernadett