Portré az idei Vilcsek díjasról – Amit Kriston Andrásról tudni kell

0
805

Andrist nem ismertem. A családról is csak annyit, hogy nagy családban él, ahol gondosan nevelik a gyerekeket. Egyetlen fiú a családban, egy nővére és 2 húga van. A két kisebbik lány a kismarosi iskola diákja, míg a legidősebb testvér a Madách Gimnáziumé. Szelíd fiú, aki rendkívül komoly is ráadásul, tudásával, képességeivel nem kérkedik, kiváló teljesítményéről nem szívesen beszél. Úgyhogy nem interjú, hanem egyfajta portré készült róla. Azt, hogy a Vilcsek Alapítvány díját idén ő nyerte el, ezt osztályfőnökétől, Gyöngyösiné Dőry Andreától tudta meg.

A Vilcsek-díj indoklása :

András nyolc éven át kitűnő tanuló volt, többször is nevelőtestületi dicséretben részesült. Csendes, halk szavú fiú, akit osztálytársai és tanárai is nagyon szeretnek. Példa-mutató magatartása abban is megnyilvánul, hogy segíti társait a tanulmányaikban. Egyenes, nyíltszívű srác, akit érdekelnek a világ dolgai, aki szeret sportolni, és minden tantárgyból maximális teljesítményre törekszik. Az iskolai ünnepi műsorokban mindig szívesen szerepel, lehet rá számítani. A német nemzetiségi programokban is komoly részt vállal.

Sport:

Rendszeresen sportol, kézilabdázik. Hetente négyszer jár edzésekre, a Váci Kézilabda SE tagja. Minden második hétvégén meccsek vannak, más települések csapataival játszanak, hol nyernek, hogy veszítenek, de ez már csak így van a sportban.

Barátok, szabadidő:

Szabadidejében társaival időnként biciklire pattannak, járják a környéket. A két legjobb barátjával – Fehér Sándorral és Andresz Vilmossal – gyakran utaznak be Vácra, beülnek valahová, és egy-egy üdítő mellett jókat beszélgetnek. Szereti az irodalmat, különösen a verseket, kedves költője József Attila. A költészetet Rusvay Balázs tanár úr kedveltette meg vele.

Továbbtanulás:

Kimagasló pontszámokkal vették fel Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium elektronika szakára. A központi felvételit 92 %-ra írta meg, amely kiemelkedőnek számít. Különösen a magyar felvételije sikerült jól, az ötven pontból mindössze kettőt veszített, így a legjobb eredményt érte el ebből a tantárgyból az iskola történetében. Új iskolájától sok mindent vár: elsősorban alapos elméleti és gyakorlati tudást, jó barátokat és összetartó közösséget.

Köszönet:

Andris nagyon hálás a megkapott jutalomért. Az elért eredményért köszönet illeti osztályfőnökeit, közülük is kiemelte Zeleiné Orosz Borbálát, és a némettanárát Horváth Katalint.

Természetesen köszöni a Vilcsek Gyula Alapítványnak, hogy idén ő került a kiválasztottak közé. Köszöni a tanárainak és a társainak, hogy támogatták és vele voltak.  Legfőképpen pedig a szüleinek, és családjának, akik nélkül ezt az eredményt nem érhette volna el.

Tervek:

Konkrét tervei még nincsenek. Az biztos, hogy egyetemre szeretne majd menni, de előtte még adódik tennivaló, legfőképpen a tanulás terén. Nem könnyű pályára találni, amikor az ember ennyi mindenből ér el kimagasló eredményt. Bizonyára kerül majd a Boronkayban valaki, aki segít eligazodni Andrisnak, hogy az előtte álló utak közül melyiken érdemes továbblépnie. Ehhez kívánunk neki a benne lévő tálentumon kívül hasonló szorgalmat és kitartást! Ha pedig olyan foglalkozást választ majd, amit nagyon szeret, akkor még talán dolgoznia sem kell az életben, mert mindig élvezet lesz, amit csinál.

Végvári Györgyi