Rács mögé kerülnek a vaddisznók Börzsönyligeten

0
1602

A falunk erdő közeli lakott területein egyre gyakrabban és egyre nagyobb létszámban fordulnak elő vaddisznók. Bár véleményükkel könnyű egyet érteni, hiszen Kismaros tényleg csodálatos hely, mégis a közvetlen szomszédságban, vagy éppen a kertünkben nem túl megnyugtató egy népes konda röfögése. A jelenség természetesen nem csak nálunk figyelhető meg, hiszen az egész országban, sőt Európában is sokfelé tapasztalható, hogy bizonyos vad fajok különösen eredményesen alkalmazkodnak az emberekhez, és jól, biztonságban érzik magukat civilizáltabb környezetben is.

A helyzet kezelésére a Kismaros környéki területeken illetékes Börzsönyi Borostyán Vadásztársaság több intézkedést is tervez a közeljövőben, tájékoztatta a Kikiáltót az új fővadászmester, Kemenes Miklós. Első körben három élvefogó csapdát helyeznek ki, a vaddisznók által leginkább járt börzsönyligeti településrészen.

A vaddisznókat etetéssel szoktatják a csapdához, majd amikor már rendszeresen fogyasztják a kiszórt táplálékot, az ellenőrzést végző szakemberek beélesítik a csapdát. Ez azt jelenti, hogy a táplálkozó vad önmaga kioldja a zárszerkezetet, a csapóajtó lecsapódik, és foglyul ejti az állatot.

Vigyázat! A csapdába került vaddisznó menekülési próbálkozása közben önmagában és a közelben lévőkben is kárt tehet, így az élve fogó csapdákhoz ne menjen senki közel!