Szembenézés a jövővel

0
689
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mit lehet tenni, ha szorít a cipő? Eldobni, újat venni, vagy érdemes sámfával nyújtani, alakítgatni? Ha újban gondolkodunk, milyet érdemes venni…?

Kismaros öröksége kettős, egyfelől a múltból átmentett értékek szilárd alapokat nyújtanak egy nyugodtan végiggondolt, kiegyensúlyozott fejlődési pályához. Másfelől azonban a korábbi generációk által megálmodott és megvalósított megoldások a mai kismarosi lakost jobb esetben fejvakarásra késztetik, illetve összetettebb, nem csupán egyféle sablon mentén való lépésekre sarkallhatják a legoptimálisabb állapotok elérése érdekében.

Konkrétan: a Duna part rendezése és az árvízvédelem, a mezőgazdasági területek átsorolása, Börzsönyliget és megannyi üdülője, üres telke (stb.), az intézmények kapacitása, településközpont vagy -központok fontossága, mit lehet a folyamatosan idezúduló turistákkal kezdeni…

A mindennapokkal jönnek a mindennapi kérdőjelek: nagyszerű, hogy van posta, óvoda, iskola, Duna part, Művelődési ház, Egészség ház, de nem lehetne…? Mi lenne ha…?

A lakossági növekedés mértéke a 90-es évektől kezdődően gyorsult fel igazán, a betelepülők többsége családostul, vagy családalapítás előtt állókból állt/áll zömében. Igényeik, elvárásaik a településsel szemben „csupán” annyi: olyan körülmények legyenek, melyek biztosítják a család számára a jó létet, vegyítve azzal a Kismarosra jellemző páratlan adottsággal, mely sok mindenkit idevonz. És ami mindenki számára más. Sok arca van Kismarosnak, mindenki másképp fogalmazná meg, mi csábította ide, miért jó itt élni. Mert Kismaros nem csupán lakóhely, hanem otthon, melynek sorsát felelős döntések sorával illik támogatni, egyengetni.

Elkészültek az előzetes felmérések, tanulmányok, rengeteg szakember munkát, időt, energiát nem sajnálva gondolta újra Kismarost, melyhez a lakosság segítségét, ötleteit, véleményét is kérték. A rengeteg visszajelzést és észrevételt a szakértők összegezték, a következtetéseket levonták, majd ismertették, hogy milyen értékek, paraméterek mentén ajánlatos Kismaros jövőképét megfogalmazni, melyben vonzáspontként definiálható Kismaros.

Az eddigi településrendezéseken túllépve, hasonlattal élve: ahol eddig rendszeresen ápolták a gyepet, most fák ültetésére, növények telepítésére is sor kerülhet. A településfejlesztés túllép a tűzoltáson: a pályázatfigyelés, például, az egységes, 2030-ig terjedő időszak terveihez hangolva történik. A koncepcióalkotás számos eleme a háttérben zajlik, nem látható. Minden kismarosi lakosnak volt beleszólása objektív kritikával, vélemény nyilvánításával a folyamatba. A folyamat átláthatósága, a szakmai anyagok közzététele még véletlenül sem tükröz merev elzárkózást. Ez a fórum a lakosság eddigi hozzászólásait, építő jellegű kritikáit, valamint a szakértő gárda és a településvezetés munkáját összegezte. Beszámoló jellegét a közönség elfogadta, lehetőség nyílt az esemény végén beszélgetni egymással, továbbgondolni az eddigieket, véleményt cserélni.

A határok feszegetése – nem csak átvitt értelemben – komoly dilemma elé állíthat minden gondolkodó kismarosi lakost. Merre tovább? Sámfa vagy …?

Kissé meglepett, hogy a lakossági fórum, mely április 10-ére volt meghirdetve, javarészt középkorú és idősebb korú hallgatóságot szólított meg. Bizonyára az interneten kísérik figyelemmel a fiatalok az eseményeket, hiszen a közömbösséggel saját magukat büntetnék hosszútávon. Legközelebb talán Te is eljössz. Te is itt élsz, nem?

Kovács Gabriella

OLYMPUS DIGITAL CAMERA